Pelerini romani la moastele Sfantului Dimitrie Izvoratorul de Mir din Tesalonic


Un grup de 50 de pelerini din Arhiepiscopia Alba Iulie se afla in aceste zile la Tesalonic si vor participa la manifestarile religioase prilejuite de praznuirea Sfantului Dimitrie Izvoratorul de Mir. Ei vor lua parte si la procesiunea cu moastele Sfantului Mare Mucenic Dimitrie si vor avea sansa sa se inchine si la moastele Sfantului Luca, Episcopul Crimeii, un sfant al secolului XX, moaste aduse special in acest an la Tesalonic.

Moastele Sfantului Dimitrie se afla la Tesalonic, in Grecia, intr-o biserica ridicata pe ruinele unei bai romane si au darul minunat al izvorari de mir.

Prima biserica inchinata sfantului Dimitrie a fost construita pe la jumatatea sec. al IV-lea.

In sec. al V-lea, guvernatorul Leontie a construit pe acelasi loc o biserica mai mare, cu trei nave, care a fost insa incendiata intre anii 626-634. La putin timp, a fost ridicata biserica actuala, cu cinci nave. Transformata in 1493 in moschee, a fost redata cultului crestin in 1912. A fost restaurata in stilul catedralelor ortodoxe de la Ravenna dupa distrugerile devastatoare provocate de incendiul din 1917 si resfintita in 1949.


In timpul restaurarilor, a fost descoperita cripta sfantului Dimitrie, ruinele baii romane initiale, precum si urmele unui drum roman pavat.

.

24 Octombrie 2007

Vizualizari: 775

Voteaza:

Pelerini romani la moastele Sfantului Dimitrie Izvoratorul de Mir din Tesalonic 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE