S-au incheiat lucrarile Simpozion International desfasurat la Alba Iulia

 

Sambata, 6 mai 2006, s-au incheiat la Alba Iulia lucrarile simpozionului international cu tema: „Identitate crestina si dialog in noul context european”. A fost cel de-al 5-lea simpozion international desfasurat la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Alba Iulia. Manifestarea a fost organizata de Secretariatul de Stat pentru Culte din Bucuresti, Arhiepiscopia Ortodoxa Romna de Alba Iulia, Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia si Facultatea de Teologie Ortodoxa din Alba Iulia.


Programul acestei manifestari culturale a inceput vineri, 5 mai 2006 - de la ora 9.30 cu slujba Te Deum in biserica Sf.

Trei Ierarhi a Facultatii de Teologie din Alba Iulia.


A urmat apoi cuvntul de deschidere al IPS Andrei, decanul Facultatii de Teologie din Alba si alocutiunile oficialitatilor: Dl. Adrian Lemeni, Ministru Sectretar de Stat, prefectul de Alba Cosmin Covaciu, Presedintele Consiliului Judetean Alba, Ion Dumitrel. Au mai prezentat salutul lor si reprezentantii Universitatii „1 Decembrie 1918”! si ai Primariei Municipiului Alba Iulia.

Tot vineri, de la ora 11.00 pna la ora 14.00 s-a desfasurat prima sesiune a simpozionului sustinnd referate: IPS Gyorghyi Jakubinyi, Arhiepiscop Romano-Catolic de Alba Iulia, IPS Arhiepiscop Andrei de Alba Iulia, Adrian Lemeni, Ministru Secretar de Stat pentru Culte, PS Visarion Rasinareanul, PS Vasile Somesanul, PS Petroniu de la Oradea, PS Iustin Sigheteanul, Pr. Acad. Dumitru Popescu, Pr. George Metallinos, decanul Facultatii de Teologie din Atena, D-na Ingeborg Gabriel - Director al Institutului de Etica Sociala de la Universitatea din Viena, Pr. Ioan Mitrofan, de la Facultatea de Teologie Greco-Catolica din Blaj, Pr. Andre Wade din Torino, Pr. Prof. Ilie Moldovan de la Sibiu si Pr. George Remete, Profesor la Facultatile de Teologie din Bucuresti si Alba Iulia.


De la ora 17.00 a inceput cea de-a doua sesiune a Simpozionului in cadrul acestei sustinnd referate: Pr. Prof. Dr. Albert Rauch, din Regensburg Germania, Parintele franciscan Tecle Vetrali, Parintele Prof. Dr. Emil Jurcan, prodecanul Facultatii de Teologie Ortodoxa din Alba Iulia, Pr. Dr. Geoff Kimber, domnul profesor Ludwig Tavernier, D-soara lector univ. dr. Mihaela Palade de la Facultatea de Teologie din Bucuresti, lect. Univ. dr. Radu Preda de la Facultatea de Teologie din Cluj Napoca, Pr. Ioan Popescu - decanul Facultatii de Teologie din Pitesti, Pr. Conf. Univ. Dr. Simeon Todoran, Pr. Mihai Himcinschi si drd. Ana Sincan.


Lucrarile simpozionului au continuat smbata, 6 mai 2006, - de la ora 9.00 cnd au sustinut referate Pr. Dr. Jurgen Henkel, Directorul Academiei Evanghelice Transilvania din Sibiu, Lect. Univ. dr. Picu Ocoleanu de la Facultatea de Teologie de la Craiova si dl. Laurentiu Tanase, dupa care au urmat scurte dezbateri asupra temei abordate.

 

De la ora 11.00 a inceput festivitatea solemna a decernarii Doctoratului „Honoris Causa” Pastorului Prof. Univ. Dr. Jurgen Moltmann din Tubingen, Germania, moment condus de catre domnul preo-rector Sorin Briciu. Din nefericire Pastorul Jurgen Moltmann nu a putut fi prezent la manifestare din motive de sanatate. Parintele Emil Jurcan a citit Laudatio, facnd o trecere prin revista a activitatii teologice si mentionnd ca dupa opinia sa Jurgen Moltmann este cel mai mare teolog protestant in viata. Acest titlu academic este cel de-al 12 pe care Parintele Moltmann il primeste ca recunoastere a activitatii sale teologice. Domnul dr. Daniel Munteanu, delegatul Parintelui Jurgen Moltmann, a dat citire scrisorii de multumire si prelegerii festive cu titlul „Identitate crestina si dialog in noul context international”

 

Manifestarea culturala s-a incheiat cu un microrecital prezentat de Corul Mixt al Facultatii de Teologie din Alba Iulia, dirijat de parintele lect. dr. Domin Adam.

 

Duminica, invitatii de la Simpozion care au mai ramas la Alba Iulia au participat la Sfnta Liturghie a Sfntului Ioan Gura de Aur la Catedrala Reintregirii unde a slujit IPS Andrei si apoi au facut o vizita la cele mai importante vestigi istorice ale municipiului.

 

Lucrarile prezentate in cadrul acestui simpozion se pot regasi in volumul „Identitate crestina si dialog in noul context european”, aparut la Editura Reintregirea din Alba Iulia.

 

La incheierea simpozionul international de la Alba Iulia l-am rugat pe d-l Adrian Lemeni, Ministru Secretar de Stat pentru Culte sa ne spuna impresiile domniei sale despre aceasta manifestare academica:

 

- insert 06-05-06 Impresii la final de Simpozion - Adrian Lemeni

 

In ultima zi a lucrarilor simpozionului a participat si parintele Dorin Oancea, decanul Facultatii de Teologie Ortodoxa din Sibiu, care ne-a schitat un portret teologic si ecumenic al Parintelui Jurgen Moltmann:

 

- insert 06-05-06 Portret teologic al Pastorului Jurgen Moltmann facut de Pr Dorin Oancea

 

Invitatilor din strainatate participanti la acest simpozion le-au fost acordate, la final, cte o medalie jubiliara si o diploma cu ocazia aniversarii de anul acesta a 15 ani de la infiintarea Universitatii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.

.

07 Mai 2006

Vizualizari: 1432

Voteaza:

S-au incheiat lucrarile Simpozion International desfasurat la Alba Iulia 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE