Sfintii Martiri de la Niculitel



Praznuiti in fiecare an in ziua de 4 iunie, Sfintii patru mucenici de la Niculitel, Zotic, Atal, Camasie si Filip, au ramas in constiinta credinciosilor ca fiind aducatori de ploaie. Sfintele lor moaste, descoperite in urma unei ploi torentiale din toamna anului 1971, au fost depuse la manastirea Cocosu din judetul Tulcea, iar anul acesta se implinesc 7 ani de cand Arhiepiscopul Tomisului, Inalt Prea Sfintitul Teodosie, a reinviat vechea traditie religioasa a procesiunii in carute impodobite traditional, prin care se reface drumul martirajului Sfintilor de la manastirea Cocosu, la Noviodunum.

Astfel, sambata, 2 iunie, la ora 16.30, alaturi de credinciosi, Inalt Prea Sfintitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va porni impreuna cu un sobor de preoti si diaconi, in cea mai ampla procesiune anuala din Eparhia Tomisului, 22 de km fiind parcursi doar in carute. Traseul include localitatea Isaccea (vechiul Noviodunum), locul unde cei patru Sfinti Martiri au primit moartea martirica.

Punctul final al procesiunii va fi Cripta Martirica de la Niculitel, unde in ziua de duminica, 3 iunie, va avea loc Sfanta Liturghie, iar la ora 17.00 va incepe slujba de priveghere. In noapte de 3 spre 4 iunie raclele sfintilor vor fi depuse in antica bazilica, locul unde trupurile sfintilor mucenici au vegheat la pastrarea credintei stramosesti timp de un mileniu si jumatate.

In ziua de 4 iunie, Sfanta Liturghie va fi oficiata in vecinatatea bazilicii de la Niculitel, de catre Inalt Prea Sfintitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, impreuna cu un impresionant sobor de arhierei, preoti si diaconi.

Prof. Dr. Emilian Popescu, despre sfintii patru martiri de la Niculitel

La 4 iunie, Martirologiul siriac indica sarbatorirea Sfantului Filip, iar Martirologiul ieronimian adauga pe Zotic, Atal, Eutihie, Camasie, Quirinus si alti 28 al caror nume nu sunt amintite.

Patru martiri din acest grup mare de mucenici, si anume Zotic, Atal, Camasie si Filip, au fost inmormantati intr-o cripta a unei bazilici descoperite pe teritoriul comunei Niculitel din judetul Tulcea, in toamna anului 1971, cu ocazia unor surpari de teren datorate unor ploi abundente. Localitatea aceasta era in antichitate o asezare romana rurala pe teritoriul orasului Noviodunum, Isaccea de astazi. Moastele mucenicilor au fost depuse intr-o racla speciala de lemn si depuse in cripta, iar in interior, pe peretele de langa intrare, a fost inscriptionat textul Martirii lui Hristos, apoi inscrierea numelor lor in ordinea in care sunt astazi cinstiti. (.)Dupa ce au suferit pedeapsa capitala, este posibil ca ei sa fi fost luati de catre crestini si dusi spre ingropare intr-un loc mai ferit, pe care l-au gasit la Niculitel, dar au fost puse initial intr-o cripta modesta, dupa care au fost mutate in cripta in care s-au descoperit, probabil atunci cand s-a putut ridica si bazilica respectiva.(.)

Cert este insa faptul ca cei 4 mucenici au patimit impreuna. Cercetarile arheologice au dus insa la descoperirea unei alte incaperi, situata sub cripta celor 4 mucenici, incapere in care s-au descoperit numeroase fragmente de oase umane, provenind de la 2 barbati. Felul in care au fost gasite oasele cercetatorii au fost indreptatiti sa afirme ca cei 2 au fost si ei martiri, morti poate mai devreme, probabil pe la mijlocul sec. al III-lea, si reinhumati in cripta respectiva. Astfel, ajungem la concluzia ca in cripta descoperita la Niculitel ar fi fost inhumati 6 mucenici.

Din cele afirmate pana aici reiese ca nu exista suficiente elemente pentru a putea preciza cu exactitate data si locul patimirii acestor 4 mucenici, dar avem certitudinea ca aceasta descoperire a scos la lumina existenta uneia dintre cele mai vechi bazilici de pe teritoriul tarii noastre, precum si faptul ca, inca de atunci, sfintii mucenici care au patimit pentru Hristos erau cinstiti dupa cuviinta.

Dupa descoperirea lor, moastele celor 4 sfinti mucenici au fost luate si depuse in biserica manastirii Cocosu, din jud. Tulcea, unde se afla si astazi, izvorand mangaiere si intarire in credinta celor ce se invrednicesc sa ajunga in pelerinaj pana acolo.

Acatistul Sfintilor Mucenici Zotic, Atal, Camasie si Filip de la Niculitel

.

01 Iunie 2007

Vizualizari: 12264

Voteaza:

Sfintii Martiri de la Niculitel 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE