Aniversarea a 100 ani de la hirotonia întru a părintelui Petru Gh. Savin, preot slujitor la biserica Sfântul Pantelimon-Foişorul de Foc din Bucureşti
În ziua de 18 martie 2015, Departamentul pentru copii şi tineret ATENEUL SFÂNTULUI PANTELIMON a aniversat la biserica "Sfântul Pantelimon – Foişorul de Foc" din Bucureşti 100 ani de la hirotonia întru a părintelui Petru Gh. Savin. Evocarea chipului distins al părintelui Petru Gh. Savin - fratele renumitului profesor Ioan Gh. Savin - care a desfăşurat în perioada 1941-1949 o activitate pastoral-misionară deosebită la biserica Sfântul Pantelimon-Foişorul de Foc din Bucureşti s-a făcut în contextul în care la nivelul Patriarhiei Române anul 2015 reprezintă "Anul omagial al misiunii parohiei şi mănăstirii azi şi Anul comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur şi al marilor păstori de suflete din eparhii".
În onoarea acestui moment aniversar, Departamentul pentru copii şi tineret ATENEUL SFÂNTULUI PANTELIMON a organizat conferinţa „Tămăduirea Ciumei Roşii, misiune interzisă de ateism” susţinută de domnul inginer Ioan Lovin, proiecţia filmului „Poarta Albă” în care apare ca personaj părintele Arsenie Boca, dezbaterea pe marginea acestui film la care au participat părintele Nicolae Bordaşiu si regizorul Nicolae Mărgineanu, şi lansarea unui număr omagial al periodicului parohial ATENEUL SFANTULUI PANTELIMON însoţit de cartea pr. dr. Teleanu Bogdan-Aurel inititulată "Şcoala călugăriei".
În cadrul conferinţei „Tămăduirea Ciumei Roşii, misiune interzisă de ateism”, domnul inginer Ioan Lovin a susţinut un discurs în care a prezentat câteva amintiri despre părintele Petre Gh. Savin din anii 1945-1946, pe care l-a cunoscut pe când abia împlinise 10 ani şi slujea ca "băiat de Altar”. „Părintele Savin era un om deosebit de vesel şi prietenos, mereu zâmbitor, sfătuitor şi apropiat de enoriaşi. Era un preot iubit, ţinea predici frumoase, pilduitoare şi pe înţelesul tuturor”, a mărturisit cu acest prilej domnul inginer Ioan Lovin.
De asemenea, părintele Bogdan-Aurel Teleanu, în calitate de coordonator al Departamentului pentru copii şi tineret ATENEUL SFÂNTULUI PANTELIMON, a ţinut să reamintească faptul că părintele Petru Gh. Savin este cel care s-a ocupat pentru prima dată de organizarea Serviciului pentru tineret din cadrul comitetului parohial la biserica Sfântul Pantelimon-Foişorul de Foc din Bucureşti sub numele de ATENEUL SFÂNTULUI PANTELIMON. "Un ateneu religios, condus de biserică va avea rolul de a pune în lumină prin conferinţele unor personalităţi din cele mai pricepute diferite chestiuni de credinţă, învăţătură şi lumină. Aceste conferinţe vor fi urmate de coruri religioase, lecturi, recitări… (…Ateneul cultural religios, credem că apoi va forma din tineretul acestei parohii un buchet de misionari …", afirma părintele Petru Gh. Savin în primul număr din anul 1941 al publicaţiei bisericii Sfântul Pantelimon-Foişorul de Foc din Bucureşti intitulată "FOAIA PAROHIALĂ - Organ cultural al parohiei şi Ateneului religios Sf. Pantelimon Foişorul de Foc din Bucureşti, care se mai păstrează încă în original la Biblioteca Academiei Române, la cota P II 41324.
În discuțiile prilejuite de proiecţia filmului „Poarta Albă”, regizorul Nicolae Mărgineanul s-a arata interesat sa afle cat mai multe marturii despre preotii bisericii Sfantul Pantelimon-Foisorul de Foc din Bucuresti care, alaturi de parintele Petru Gh. Savin, au fost privati de libertate de catre regimul comunist din Romania, in special de cei care, asa cum a fost cazul parintelui Ioan Paslaru, au suferit alaturi de parintele Arsenie Boca la Poarta Alba.
Părintele Nicolae Bordaşiu, invitat la dezbatere, a apreciat calitatea filmului „Poarta Alba” care i s-a parut extrem de verosimil si i-a produs o vie emotie reamintindu-i momentele in care el insusi, asemenea tatalui regizorului Nicolae Margineanu, a fost privat de libertate in vremurile de crunta manifestare a Ciumei Rosii. In acest context, parintele Nicolae Bordasiu a apreciat faptul ca ateii care lupta astazi impotriva religiei nu sunt decat niste „filozofi” care iubesc intunericul pacatului si nu stiu sa stiu sa pretuiasca „darul libertatii”.
În urma conferinței “Biserica, prietena şcolii mele”, majoritatea participanților, în special enoriaşi din parohia bisericii Sfântul Pantelimon, şi-au exprimat dorința de a afla si alte informatii despre parintele Petru Gh. Savin, drept pentru care Departamentul pentru copii şi tineret ATENEUL SFÂNTULUI PANTELIMON va organiza in luna aprilie 2015 o noua conferinta intitulata „Biserica Sfantul Pantelimon-Foisorul de Foc din Bucuresti in documentele vremii”. (Biroul de presă al Departamentului pentru copii şi tineret „Ateneul Sfântului Pantelimon”)
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.