13 ani de la hirotonia intru arhiereu a Preasfintitului Parinte Ambrozie

Astazi, 15 octombrie 2013 se implinesc 13 ani de la hirotonia intru arhiereu a Preasfintitului Parinte Ambrozie.

Preasfintia Sa s-a nascut la 20 aprilie 1969, in localitatea Scorteni, judetul Prahova. Odata cu terminarea studiilor liceale, in anul 1990 intra in obstea Schitului Crasna, unul dintre cele mai cunoscute centre monahale prahovene, cu dorinta de a-si inchina viata slujirii lui Dumnezeu si aproapelui. In anul 1991 este tuns in monahism, primind numele si binecuvantarea marelui ierarh al Milanului, Sfantul Ambrozie. Datorita dragostei pentru slujirea Sfantului Altar, este hirotonit ierodiacon, apoi ieromonah in 1992.

Anii petrecuti in obstea Schitului Crasna, figurile pline de lumina ale povatuitorilor sai duhovnicesti, au fost, nu de putine ori, rememorati de Preasfintia Sa cu duiosia si pretuirea cu care se cuvine a ne omagia parintii spirituali. Intre anii 1992–1996 urmeaza cursurile Facultatii de Teologie Ortodoxa „Justinian Patriarhul" din Bucuresti, fiind remarcat de catre profesorii acestei prestigioase institutii teologice, prin seriozitate si prin calitati intelectuale deosebite. In anul 1996, Intaistatatorul Bisericii Ortodoxe Romane de atunci, vrednicul de pomenire Parinte Patriarh Teoctist, ii incredinteaza ascultarea de staret al Schitului Darvari, redeschis dupa o lunga si trista perioada de tacere. In tot acest rastimp, tanarul staret al Darvarilor a desfasurat o intensa activitate duhovniceasca si administrativa, intarind obstea monahilor, creand o comunitate de credinciosi bine inchegata, construind un paraclis, staretia, arhondaricul, trapeza si chiliile si restaurand vechea incinta. In paralel cu aceasta slujire, Preasfintia Sa si-a continuat studiile, urmand cursurile de masterat ale aceleiasi facultati, la sectia „Doctrina si cultura". Lucrarea de dizertatie Palamism si secularizare, redactata sub indrumarea vrednicului de amintire Pr. Acad. Dumitru Popescu, a reprezentat un studiu de referinta in cadrul cercetarilor palamite din tara noastra, cunoscand lumina tiparului in anul 2000.

Pentru meritele deosebite depuse in slujba Bisericii, Preasfintia Sa primeste in anul 1999 rangul de Protosinghel, in acelasi an fiind admis si la cursurile de doctorat ale Facultatii de Teologie Ortodoxa din Salonic, cu un proiect despre problema uniatiei transilvanene. Munca de cercetare va fi incununata prin sustinerea lucrarii cu titlul „Considerarea istorica a cauzelor si consecintelor unirii Bisericii Ortodoxe din Transilvania cu Biserica Romano-Catolica", sub indrumarea stiintifica a Prof. Dr. Apostolos Glavinas, sustinuta pe 3 martie 2005. Comisia, formata din opt prestigiosi profesori greci, va acorda acestei lucrari calificativul Arista (exceptional) propunand publicarea ei.

Apreciind pregatirea sa teologica, bogata activitate pastoral-misionara si sociala, ca si promptitudinea si staruinta in indeplinirea ascultarilor incredintate, in ziua de 4 octombrie 2000, Sfantul Sinod, la propunerea vrednicului de pomenire Parinte Patriarh Teoctist, l-a ales in functia de episcop vicar patriarhal, cu titulatura „Sinaitul", hirotonia avand loc la data de 15 octombrie 2000. In aceasta calitate a coordonat si indrumat urmatoarele sectoare: Relatii Externe Bisericesti, Comunitati Externe, Invatamant, Biserica si Societatea, Diaconia, Biroul de Presa si Biroul de Pelerinaje. Incepand din septembrie 2002, a primit spre coordonare Sectorul Comunitati Externe, Sectorul Patrimoniu National Bisericesc, Asociatia Diaconia, Asezamantul social „Patriarhul Justinian Marina", Biroul de Pelerinaje al Patriarhiei Romane cu Agentia de turism „Pelerinul", Centrul de Servicii al Patriarhiei, precum si indrumarea activitatii Schitului Darvari din Bucuresti.

Avandu-se in vedere realizarile si experienta acumulata timp de sase ani in slujirea de Episcop vicar patriarhal, in ziua de 8 februarie 2006, Preasfintitul Parinte Ambrozie Sinaitul a fost ales in demnitatea de Episcop al Giurgiului de catre Colegiul Electoral Bisericesc, intrunit sub presedintia vrednicului de pomenire Parinte Patriarh Teoctist, si intronizat in ziua de 9 aprilie in Catedrala Episcopala „Adormirea Maicii Domnului" din Giurgiu.

In demnitatea de Episcop al Giurgiului, Preasfintia Sa a desfasurat o activitate deosebita in plan pastoral-misionar, straduindu-se sa cunoasca problemele si solicitarile preotilor, dar si ale credinciosilor, prin intermediul numeroaselor vizite pastorale facute in cuprinsul eparhiei. Un aspect important al desfasurarii activitatii Preasfintiei Sale il reprezinta revigorarea vietii monahale, prin infiintarea de manastiri si schituri. Multe manastiri și biserici, monumente istorice, care oglindesc simțamintele și ideile inaintașilor, dar si maiestria mesterilor de odinioara, au imbracat haina noua in urma lucrarilor de restaurare efectuate sub directa indrumare a Chiriarhului nostru. Astfel, au fost infiintate Manastirea „Sf. M. Mc. Gheorghe" si Schitul „Sf. Nicolae" din Giurgiu, Manastirea „Buna Vestire" din Bolintin, Schitul „Acoperamantul Maicii Domnului" din com. Izvoarele, satul Chiriacu, Manastirea „Sf. Ioan Rusul" in padurea de la Slobozia, Schitul Mironesti si au fost reactivate Schitul „Barbu Belu" de la Gostinari si Schitul Strambu-Gaiseni din localitatea Gaiseni. De asemenea, Catedrala Episcopala „Adormirea Maicii Domnului" din Giurgiu a fost necontenit in atenția Preasfinției Sale, atentie concretizata prin realizarea amplelor lucrari de restaurare și consolidare ale acestei marete biserici, lucrari de curațire a picturii, a fost impodobita cu deosebite odoare sfinte pentru desfasurarea cultului. Toate aceste stradanii au fost binecuvantate prin savarsirea slujbei de resfințire de catre Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, cu ocazia vizitei canonice pe care a efectuat-o in Episcopia Giurgiului in data de 23 aprilie 2010.

Voievodala Manastirea Comana prin implicarea Preasfinteiei Sale a intrat intr-un amplu proces de restaurare ce cuprinde atat sfantul locas, cat si chiliile si staretia. De asemenea, se afla intr-un stadiu avansat de constructie noua biserica de zid a Manastirii Sfantul Mare Mucenic Gheorghe. A fost pusa piatra de temelie pentru noua biserica a Manastirii Sfantul Ioan Rusul din localitatea Slobozia de Giurgiu. In atentia Chiairiarhului nostru a fost si biserica Schitului Strambu Gaiseni, ridicata in urma cu cinci secole de voievodul Neagoe Basarab, locas de cult ce se afla intr-un amplu proces de restaurare.

Totodata, alaturi de infiintarea sau restaurarea centrelor monahale, a fost sustinuta si activitatea parohiilor, sprijinindu-se achizitionarea de case parohiale in parohiile sarace, conservarea si consolidarea monumentelor istorice, ridicarea de noi lacase de cult si inzestrarea acestora cu tot ceea ce este necesar in vederea bunei desfasurari a vietii parohiale. Au fost construite noi biserici pentru parohiile lipsite de locasurile de cult si restaurate cele vechi. Actionand cu ravna si chibzuinta, s-a ingrijit de formarea preotilor si de cultivarea traditiilor sanatoase de pe aceste meleaguri incarcate de istorie.

In plan social-filantropic, au fost infiintate mai multe centre sociale, menite sa vina in sprijinul tuturor celor defavorizati. Intre acestea, se cuvine sa enumeram Asociatia „Letca Noua", infiintata in 2006, ce cuprinde, la ora actuala, mai multe centre – Asezamantul social „Dumnezeiestii Parinti Ioachim si Ana", Casa protejata „Nifon Mitropolitul" si Asezamantul social „Gradina Maicii Domnului". Cu binecuvantarea si implicarea directa a Preasfintiei Sale, a luat fiinta „Asezamantul Sf. Arhangheli Mihail si Gavriil" din comuna Slobozia de Giurgiu, asezamant ce are drept scop ocrotirea si reintegrarea in societate a mamelor si copiilor, victime ale violentei in familie. Mamele si copiii care sunt ocrotiti aici beneficiaza de un program foarte bine stabilit pentru o perioada de un an, timp in care persoanele aflate in dificultate vor incerca, cu ajutorul unei echipe bine formate a Episcopiei Giurgiului (medic, asistent medical, psiholog, asistent social, jurist, administrator, instructor de educatie), sa rezolve situatia sociala in care se afla. De asemenea, tot prin implicarea Preasfintiei Sale, in Episcopia noastra functioneaza cabinetul medical „Sf. Ioan Rusul", deservit de monahia Andreea Dragomir, medic specialist – medicina de familie. Cabinetul medical „Sf. Ioan Rusul" al Episcopiei functioneaza intr-un spatiu modern, cu o dotare corespunzatoare, oferind servicii medicale gratuite atat persoanelor asigurate, cat si persoanelor neasigurate si fara posibilitati materiale. Pentru a veni in sprijinul bolnavilor din jud. Giurgiu, cabinetul a fost dotat cu un Electrocardiograf, fiind, in acelasi timp, asigurata asistenta medicala pentru peste 1000 persoane care nu beneficiaza de asigurari medicale de sanatate.

Imbogatirea activitatii culturale a eparhiei a reprezentat si reprezinta una dintre preocuparile majore ale Preasfintiei Sale. Pentru a putea raspunde cerintelor si provocarilor vremii, Preasfintia Sa a acordat binecuvantarea infiintarii mai multor centre social-culturale . Intre aceste centre se cuvine sa mentionam Centrul Cultural-Pastoral „Meletie Arhimandritul" din incinta Manastirii Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, Centrele Cultural-Misionare „Sfantul Ioan Valahul" si „Nichifor Crainic" din incinta Centrului Eparhial, Centrul Cultural „Radu Serban" din incinta Manastirii Comana, Centrul Cultural „Dimitrie Bolintineanu" de la Parohia Bolintin Vale, si Centrul Pastoral-Misionar „Sfanta Mucenita Filofteia"de la Parohia Joita. In anul 2012, in ziua de 20 decembrie Episcopia Giurgiului, a achizitionat Conacul Druganescu, situat in comuna Floresti-Stoenesti. Acest monument de arhitectura, care acum se afla intr-un amplu proces de restaurare, a fost ridicat intre anii 1717-1715 de catre Gavril Druganescu, regasindu-se in randul palatelor brancovenesti de la Mogosoaia si Potlogi, fiind integrat in suita valorilor arhitecturii europene. Aici, au fost amenajate noul sediu al Protoieriei Bolintin, Centrul pastoral-cultural „Gavril Druganescu", urmand ca mai apoi sa fie organizate si un muzeu etnografic al Episcopiei Giurgiului si un centru de restaurare al obiectelor de patrimoniu din eparhie.

De asemenea, tot prin grija Preasfintiei Sale a fost infiintata Editura Eparhiala si Muzeul eparhial. Se cuvine sa mentionam, in mod deosebit, activitatea Editurii Episcopiei Giurgiului, in cadrul careia au aparut, pe langa publicatia „Revista Ortodoxa", o serie de studii si carti cu continut teologic si duhovnicesc.

Invatamantul teologic giurgiuvean se bucura de atentia deosebita a Preasfintiei Sale. Din anul scolar 2008–2009, Seminarul Teologic din Giurgiu poarta numele celui de al V-lea Patriarh, cel care a contribuit in mod decisiv la infiintarea lui. Pentru buna desfasurare a procesului de invatamant, Preasfintia Sa a pus la dispozitia tinerilor teologi un volum impresionant de carti din biblioteca personala, a amenajat o sala speciala pentru auditii, dotand-o cu toate cele necesare in acest sens. Totodata, Episcopia Giurgiului acorda lunar bursa „Teoctist Patriarhul" elevilor eminenti ai Seminarului, tinand cont atat de rezultatele de la invatatura, cat si de situatia sociala a acestora. Permanenta preocupare pentru dezvoltarea si incurajarea educatiei religioase a tinerei generatii prin reactivarea catehezei parohiale, reprezinta un imperativ deosebit de actual pentru Chiriarhul nostru. In acest sens, in Episcopia Giurgiului, programul catehetic national ,,Hristos impartasit copiilor" se desfasoara in 120 de parohii, unde au fost organizate grupe cu 10-15 copii si tineri, fiind amenajate spatii speciale pentru orele de cateheza, iar in unele dintre parohii, catehezele se desfasoara in locasurile de cult. Totodata, cu binecuvantarea Preasfintitului Parinte Episcop Ambrozie, la Centrul Eparhial pentru copii si tineret ,,Sfantul Ioan Valahul", dar si in celelalte centre cultural-pastorale infiintate, se desfasoara numeroase activitati educativ-religioase in scopul formarii caracterului religios-moral al tinerilor. Tot in acest scop, cu binecuvantarea si prin implicarea directa a Preasfintiei Sale a fost infiintat in cadrul Manastirii ,,Sfantul Ioan Rusul" de la Slobozia, un centru de activitati sportive si jocuri recreative, unde tinerii isi pot dezvolta abilitatile personale, creativitatea, spiritul de echipa, capacitatea de comunicare si, mai ales, bucuria de a-si face prieteni noi si de a impartasi cu ei lucrurile frumoase. La sfarsitul anului 2012, in urma achizitionarii de catre Centrul eparhial a unui imobil in zona centrala a mun. Giurgiu, a fost infiintata si Gradinita crestin – ortodoxa „Ingerasii" a Episcopiei Giurgiului.

In Parohia Joita, din Protopopiatul Bolintin, a luat fiinta Caminul preotesc „Sfanta Mucenita Filofteia" unde preotii pensionati si fara copii din eparhia noastra au posibilitatea sa descopere un Camin preotesc modern care dispune de un paraclis pentru slujbe, sala de mese, bucatarie, sala de conferinte si apartamente complet utilate, biblioteca si o sala sociala comuna.


Astazi, cu prilejul implinirii celor 13 ani de la hirotonia intru arhiereu a Preasfintitului Parinte Ambrozie, clerul si credinciosii Episcopiei Giurgiului inalta rugaciuni inaintea Bunului Dumnezeu ca sa daruiasca Preasfintiei Sale ani multi si binecuvantati, pentru a sluji pe mai departe cu aceeasi dragoste, intelepciune si daruire Biserica lui Hristos si poporul dreptcredincios!

INTRU MULTI SI FERICITI ANI, PREASFINTITE PARINTE EPISCOP!

Sursa: episcopiagiurgiului.ro

.

11 Aprilie 2014

Vizualizari: 745

Voteaza:

13 ani de la hirotonia intru arhiereu a Preasfintitului Parinte Ambrozie 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE