131 de ani de la nasterea Mitropolitului Nicolae Balan

  Se implinesc 131 de ani de la nasterea lui Nicolae Balan, Mitropolit al Ardealului intre anii 1920-1955

Viitorul Mitropolit Nicolae Balan s-a nascut la data de 27 apr. 1882, in Blajenii de Sus, jud. Bistrita-Nasaud, intr-o familie de preot. Este licentiat al Facultatii de Teologie in Cernauti in anul 1904 iar dupa un an obtine doctoratul la aceeasi Institutie. Face studii de specializare si la Facultatile de Teologie protestanta si catolica din Breslau Polonia (azi Wroclaw) intre 1904 – 1905.

Din anul 1909 este profesor titular la catedra de Dogmatica Apologetica si Morala de la Institutul teologic-pedagogic din Sibiu. Este fondator si redactor al “Revistei Teologice" de la Sibiu si al revistei «Gazeta Poporului ». In noiembrie 1918 este trimis intr-o Misiune la Iasi, pe langa Guvernul Romaniei de catre Consiliul National Roman din Transilvania, in vederea realizarii unitatii noastre de stat. Hirotonia intru preot va avea loc in anul 1919 iar dupa un an este ales mitropolit al Ardealului pastorind pana la moarte, in 1955. Ca mitropolit, a luptat pentru acceptarea principiilor Statutului Organic Sagunian in Legea si Statutul de organizare al Bisericii Ortodoxe Romane din 1925, aparand autonomia Bisericii. 

Pe taram cultural-teologic, a ridicat vechiul Institut teologic din Sibiu la rang de Academie, cu drept de-a elibera diplome de licenta (1943), devenita mai tarziu Institut Teologic de grad universitar (1948). A indrumat activitatea scolilor secundare aflate pana in 1948 sub egida Bisericii (Liceul “Andrei Saguna” din Brasov, Liceul “Avram Iancu" din Brad, scoala normala "Andrei Saguna" din Sibiu), a infiintat o scoala normala de fete, scoala de cantareti bisericesti ,,Dimitrie Cuntanu" si un internat arhidiecezan, toate in Sibiu. A trimis numerosi tineri teologi la Studii de specializare peste hotare, care au onorat apoi catedrele Academiei din Sibiu si unii chiar ale Institutului Teologic din Bucuresti, A indrumat activitatea periodicelor bisericesti de la Sibiu; “Telegraful Roman", ,,Revista Teologica", “Lumina Satelor" (din 1922); A pus bazele unor colectii, in care au aparut zeci de lucrari teologice; “Seria Teologica“, “Seria Didactica", “Popasuri Duhovnicesti", ,,Biblioteca Bunului Pastor”. A rectitorit manastirea brancoveneasca de la Sambata de Sus, a ridicat schitul si Caminul de la Paltinis, paraclisul si biblioteca Academiei teologice ,”Andreiane", iar in eparhie s-au construit, in cursul pastoririi sale, peste 150 de biserici si peste 150 de case parohiale, s-au infiintat parohii si protopopiate noi. A protestat impotriva Diktatului de la Viena, prin care se ceda Ungariei horthyste nordul si nord-estul Transilvaniei; iar in anii urmatori a militat mereu pentru reintregirea teritoriala a tarii.


Sursa: reintregirea.ro

.
Pe aceeaşi temă

27 Aprilie 2013

Vizualizari: 598

Voteaza:

131 de ani de la nasterea Mitropolitului Nicolae Balan 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE