154 ani de la Unirea Principatelor Romane

Pe 24 ianuarie se implinesc 154 de ani de la Unirea Principatelor Romane. Aceasta a avut loc la jumatatea secolului al XIX-lea si reprezinta unificarea vechilor state Moldova si Tara Romaneasca. Unirea este strans legata de personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza si de alegerea sa ca domnitor al ambelor principate la 5 ianuarie 1859 in Moldova si la 24 ianuarie 1859 in Tara Romaneasca, informeaza TRINITAS TV.

Totusi, unirea a fost un proces complex, bazat pe puternica apropiere culturala si economica intre cele doua tari. Procesul a inceput in 1848, odata cu realizarea uniunii vamale intre Moldova si Tara Romaneasca, in timpul domniilor lui Mihail Sturdza, respectiv Gheorghe Bibescu.

Deznodamantul razboiului Crimeii dus la un context european favorabil realizarii unirii. Votul popular din ambele tari, rezultat in urma unor Adunari Ad-hoc in 1857 a dus, la Conventia de la Paris din 1858, la o intelegere intre Marile Puteri prin care se accepta o uniune mai mult formala intre cele doua tari, cu guverne diferite si cu unele institutii comune.

La inceputul anului urmator, liderul unionist moldovean Alexandru Ioan Cuza a fost ales ca domnitor al Moldovei si Tarii Romanesti, aducandu-le intr-o uniune personala. In 1862, cu ajutorul unionistilor din cele doua tari, Cuza a unificat Parlamentul si Guvernul, realizand unirea politica. Dupa inlaturarea sa de la putere in 1866, unirea a fost consolidata prin aducerea pe tron a principelui Carol de Hohenzollern, iar constitutia adoptata in acel an a denumit noul stat Romania.

Sursa: basilica.ro

.

24 Ianuarie 2013

Vizualizari: 617

Voteaza:

154 ani de la Unirea Principatelor Romane 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE