371 de ani de la aducerea moastelor Cuvioasei la Iasi

Peste cateva zile, pelerinii din tara si strainatate vor poposi la Iasi ca sa o cinsteasca pe Sfanta Cuvioasa Parascheva, Ocrotitoarea Moldovei. In acest an se implinesc 371 de ani de cand Sfanta Parascheva a fost daruita Moldovei de Patriarhia Constantinopolului.

Moastele Sfintei Parascheva au fost aduse in Moldova pe 13 iunie 1641.

De atunci, in fiecare an, pe 14 octombrie, Sfanta Vineri, cum este numita in popor, sau Cuvioasa, cum o roaga pelerinii, este cinstita in mod deosebit in Moldova. Cultul Sfintei Parascheva este foarte prezent in Moldova inca din veacul al XV-lea. Ocrotitoarea Moldovei a fost trecuta oficial in calendarul Bisericii Ortodoxe Romane abia in veacul al XX-lea. Era cinstita peste tot in Moldova, cateva sute de biserici si manastiri purtandu-i hramul. Cultul, cinstirea si evlavia la Sfanta Parascheva sunt foarte vechi. Sfanta Parascheva a fost oferita Moldovei datorita domnitorului Vasile Lupu, care s-a implicat mult in viata Bisericii Ortodoxe. Darnicia acestui domnitor a intrecut limitele tarii pe care o conducea, ajutand Patriarhia de Ierusalim, Locurile Sfinte, Muntele Athos si Patriarhia Ecumenica. Patriarhia Ecumenica in acea vreme aflata sub stapanire otomana acumulase foarte multe datorii. Exista pericolul sa fie inchisa. Atunci Patriarhia Ecumenica a apelat la Moldova, tara ortodoxa si libera, unde domnea Vasile Lupu, recunoscut ca un vrednic urmas al imparatilor bizantini de odinioara si care se manifestase ca un mare iubitor al Bisericii lui Hristos. Patriarhia Ecumenica a intampinat intelegere din partea lui Vasile Lupu care i-a platit acesteia o datorie insemnata. Patriarhul Ecumenic Partenie s-a gandit ce poate oferi in semn de recunostinta acestui evlavios domn. Astfel au fost daruite moastele Sfintei Parascheva

In traditia islamica nu se permitea ca osemintele unui decedat sa fie transportate, cu exceptia celor ale sultanului. A trebuit sa se mai plateasca o suma considerabila pentru a permite ca moastele Sfintei Parascheva sa strabata imperiul si sa ajunga in Moldova. Moastele Sfintei Parascheva au fost aduse la Manastirea "Sfintii Trei Ierarhi" in 1641, unde au ramas pana in 1884, cand biserica asezarii monahale a intrat intr-un proces de consolidare. Timp de patru ani au fost asezate in paraclisul manastirii. Finalizandu-se lucrarile la Catedrala mitropolitana din Iasi, sfintele moaste au fost mutate in noul edificiu din 1887.

Sursa: reintregirea.ro

.
Pe aceeaşi temă

10 Octombrie 2012

Vizualizari: 125

Voteaza:

371 de ani de la aducerea moastelor Cuvioasei la Iasi 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

sfanta parascheva

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE