Pe 17 noiembrie s-au implinit 49 de ani de la trecerea la Domnul a parintelui ieroschimonah Daniil Sandu - Tudor, marele initiator al miscarii isihaste „Rugul aprins” de la Manastirea Antim.
S-a nascut in 1899 si a trecut la Domnul la 17 noiembrie 1962 in temnita comunista de la Aiud, ca marturisitor al credintei dreptslavitoare.
„Recuperat” mai tarziu de cultura romaneasca postdecembrista in comparatie cu alti autori interbelici, Daniil Sandu Tudor s-a impus rapid in constiintele generatiilor tinere mai ales prin opera si activitatea sa pe taram religios, dar si prin biografia sa, paradoxala, plina de evenimente remarcabile, dar care ascunde in spatele diversitatii constanta unui caracter ferm, nedispus la compromisuri, aflat mereu in cautarea adevarului.
Trecut in actele de stare civila sub numele de Alexandru Teodorescu, cand s-a apucat de gazetarie si-a ales pseudonimul Sandu Tudor, pentru ca la tunderea sa in monahism sa devina monahul Agaton, iar la imbracarea schimei celei mari sa se numeasca Daniil. Chiar si aceasta multitudine de nume ale sale ne spune ceva, amintind de antica Isis myrionima (cea cu mii de nume) care, fiecare, desemna o calitate a divinitatii, izvorate insa toate din aceeasi esenta tainica.
Polemist de mare forta, caracter vulcanic, pe care si l-a pastrat nestirbit si cand a devenit monah, Sandu Tudor a scris articole memorabile, in care se pronunta impotriva celor doua mari calamitati ale secolului XX: extremismul de stanga si extremismul de dreapta. (sursa: George Enache, George Enache - Din arhiva "Rugului aprins": Daniil Sandu Tudor, un sfant in Gulagul romanesc)
Dintre cartile scrise de Parintele Daniil Sandu Tudor amintim:
- Acatistul Preacuviosului Parintelui nostru Sfintul Dimitrie cel Nou Boarul, din Basarabov, Fundatia Regala pentru Literatura si Arta, Bucuresti, 1942
- Imn-Acatist la Rugul Aprins al Maicii Domnului, Fundatia Culturala Romana, Madrid, 1987
- Acatiste: Imn-Acatist la Rugul Aprins al Maicii Domnului, Acatistul Sfintului Ioan Bogoslovul, Acatistul Preasfintitului Parintelui nostru Calinic Cernicanul, Ed. Anastasia, Bucuresti, 1997 (cu un cuvint inainte de I. P. S. Bartolomeu Valeriu Anania)
- Acatiste: Acatistul Bunei Vestiri, Imn-Acatist la Rugul Aprins al Nascatoarei de Dumnezeu, Acatistul Preacuviosului Parintelui nostru Sfintul Dimitrie cel Nou Boarul din Basarabov, Acatistul Sfintului Sfintitului Parintelui nostru Calinic Cernicanul, Ed. Christiana, Bucuresti, Ed. Christiana, 1999
- Scrieri 1, Ed. Christiana, Bucuresti, 1999
- Taina Rugului Aprins. Scrieri si documente inedite, Ed. Anastasia, Bucuresti, 1999
- Caiete 1, Dumnezeu-Dragoste, Ed. Christiana, Bucuresti, 2000 (ed. a II-a: 2003)
- Caiete 2, Sfintita rugaciune, Ed. Christiana, Bucuresti, 2000
- Caiete 3, Taina Sfintei Cruci, Ed. Christiana, Bucuresti, 2001
Sursa: Radio Reintregirea
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.