5 octombrie - Prima praznuire a Sfintilor Cuviosi Daniil si Misail de la Manastirea Turnu

Urmare hotărârii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române privind recunoașterea sfințeniei vieții Sfinților Cuvioși Daniil și Misail de la Mănăstirea Turnu și proclamarea canonizării lor, în data de 5 octombrie, la Mănăstirea Turnu vor fi prăznuiți sfinții ale căror chipuri duhovnicești au strălucit în luminată cuvioşie, mistuindu-se în rugăciune, post şi priveghere.

Sfânta Liturghie va fi săvârșită în biserica din apropierea chiliilor sfintelor lor nevoințe, de către Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului.

„Sfinții sunt importanți și prin ceea ce ne transmit: și anume Biserica vie, în spiritualitatea ei, în forța sa spirituală și exemplul lor. Îi venerăm pentru că sunt plini de Dumnezeu. Sunt oameni care au atins culmile cele mai înalte ale îndumnezeirii. Se interesează de uman așa cum se interesează de Hristos; sunt împreună cu Hristos așa cum sunt îngerii. Se spune că, împreună cu Hristos, îngerii au și ei un mare interes pentru mântuirea noastră. Sfinții, care sunt și oameni, o fac cu atât mai mult. Despre ei Sfântul Pavel spune că nu vor avea fericirea deplin decât împreună cu noi, când vom fi cu toții împreună. Ei se roagă pentru noi. Iar când ne rugăm pentru vrăjmași, ei se roagă cu și mai multă osârdie. De aceea cerem rugăciunile lor” – Părintele Dumitru Stăniloae.

„Slavă lui Dumnezeu pentru darurile Sale, că nu ne-a ruşinat în faţa altor seminţii lipsindu-ne de rugători apropiaţi. Deşi aceştia, împreună cu toţi sfinţii, mijlocesc pentru noi în limba îngerilor, cea mai presus de orice limbă, ei cu osârdie ne pomenesc pe noi, purtătorii graiului în care, aici, L-au mărturisit pe Hristos. Cu toate că au chipuri duhovniceşti, mai presus de orice chip al sângelui şi al cărnii, ei sunt acolo iconarii chipurilor noastre, ca unii ce s-au desăvârşit în templele Duhului Sfânt. Şi cu toate că sălăşluiesc în cetatea luminii, cea mai presus de orice împărăţie, ei cu osebire ne priveghează, ca nişte străjeri neadormiţi ai cetăţii lor celei pământeşti. Prin sfinţii lor, toate neamurile pământului purced din Dumnezeu şi se întregesc în Dumnezeu, aşa cum culorile curcubeului purced din soare şi se întregesc în soare. Şi precum roua pământului răsfrânge soarele şi-i arcuieşte lumina pe boltă, desfătându-ne, aşa sfinţii cerului îl răsfrâng pe Dumnezeu Cel nevăzut şi-I arcuiesc slava peste veacuri, mântuindu-ne cu puterea Lui. Slavă lui Dumnezeu că şi pe pământul ţării noastre a revărsat îmbelşugată ploaie de har, din care s-a brobonit roua cea mântuitoare a sfinţilor noştri” - Mitropolitul Bartolomeu Anania.

Sursa: arhiepiscopiaramnicului.ro
 

Pe aceeaşi temă

05 Octombrie 2016

Vizualizari: 107

Voteaza:

5 octombrie - Prima praznuire a Sfintilor Cuviosi Daniil si Misail de la Manastirea Turnu 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE