71 de ani de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire Patriarhul Miron Cristea

Sambata, 6 martie, s-au implinit 71 de ani de la trecerea la cele vesnice a vrednicului de pomenire Miron Cristea, primul patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane. Cu acest prilej, la Catedrala patriarhala din Bucuresti a fost savarsita o slujba de pomenire pentru primul Intaistatator al Bisericii noastre. Nascut la data de 18 iulie 1868, in localitatea Toplita, judetul Harghita, Miron Cristea a urmat cursurile Facultatii de Litere si Filosofie a Universitatii din Budapesta unde a obtinut si doctoratul, cu o teza despre viata si opera lui Mihai Eminescu.

Miron Cristea a fost tuns in monahism in anul 1902, iar sapte ani mai tarziu a fost ales Episcop al Caransebesului. In anul 1919, a fost ales Mitropolit primat al Romaniei intregite, iar la 4 februarie 1925 a devenit primul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, fiind intronizat la data de 1 noiembrie in acelasi an, informeaza TRINITAS TV.

Patriarhul Miron Cristea a trecut la cele vesnice la data de 6 martie 1939, la Cannes, in Franta. A fost inmormantat in Catedrala patriarhala din Bucuresti, acolo unde, de-a lungul timpului vor fi inmormantati si alti trei patriarhi ai Romaniei: Nicodim Munteanu, Iustin Moisescu si Teoctist Arapasu.

Sursa:basilica.ro

.

07 Martie 2010

Vizualizari: 188

Voteaza:

71 de ani de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire Patriarhul Miron Cristea 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE