9 ani de la trecerea la cele vesnice a parintelui Teofil Paraian

Parintele Teofil Paraian s-a nascut pe 3 martie 1929 in localitatea Toparcea, judetul Sibiu. Parintii sai, Ioan si Elisabeta, au avut patru copii, parintele Teofil fiind cel mai mare. S-a nascut orb, insa Mitropolitul Nicolae Colan l-a caracterizat deplin, spunand ca a fost un "om fara lumina, dar luminat".

Intre 1935-1940 a urmat Scoala Speciala de Nevazatori din Cluj, iar intre 1942-1943 Scoala Speciala de Nevazatori din Timisoara. Tot la Timisoara a urmat intre 1944-1948 Liceul Teoretic, unde si-a luat si diploma de bacalaureat.

In perioada 1948-1952 a urmat cursurile Institutului Teologic Universitar din Sibiu, fiind licenţiat in Teologie in urma susţinerii tezei "Soteriologia Noului Testament" la catedra de Noul Testament, sub indrumarea profesorului Grigore T. Marcu. A intrat in obstea manastirii de la Sambata de Sus, jud. Brasov, pe 1 aprilie 1953, cu binecuvantarea Mitropolitului Ardealului, Nicolae Balan. "Am venit aici, spunea parintele Teofil, cu bucuria omului care vine intr-un loc de bucurie si de veselie. Intr-un loc binecuvantat de Dumnezeu, intr-un loc unde se face slujba, intr-un loc de nadejde, de bine".

A fost calugarit in acelasi an la hramul manastirii din 15 august 1953, primind numele Teofil, care inseamna "iubitor de Dumnezeu".

Pe 15 august 1960 a fost hirotonit diacon, iar pe 13 mai 1983, mitropolitul Antonie Plamadeala l-a hirotonit preot. Ca duhovnic, a fost un om al echilibrului, bun cunoscator al sufletului omenesc, daruit cu sfat mantuitor si discernamant duhovnicesc. Adesea repeta cu placere cuvintele athonite: "In inima mea nu este decat usa de intrare". Pe sine se caracteriza ca "duhovnic mare, mic si de nimic". Mare pentru cei care-l cauta si ii urmează sfatul, mic - pentru cei ce nu il asculta si de nimic - pentru cei care nu il cunosc si nu sunt preocupati de mantuirea sufletului lor.

In anul 1986 protosinghel, iar doi ani mai tarziu arhimandrit. A fost 7 ani monah simplu, apoi 23 de ani diacon si tot 23 de ani preot. A trecut la cele vesnice pe 29 octombrie 2009. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!

Pe aceeaşi temă

29 Octombrie 2018

Vizualizari: 510

Voteaza:

9 ani de la trecerea la cele vesnice a parintelui Teofil Paraian 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

teofil paraian

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE