90 de ani de la trecerea la Domnul a Episcopului Ilarie al Constantei

Duminica aceasta se împlinesc 90 de ani de la moartea episcopului Ilarie Teodorescu al Constanţei. Cu acest prilej, duminică, 27 septembrie 2015, începând cu ora 17.00, în Biblioteca Arhiepiscopiei Tomisului, va avea loc simpozionul: Ilarie, episcopul Constanţei.

În cadrul evenimentului, desfăşurat în prezenţa IPS Teodosie, vor fi evocate viaţa şi activitatea primului ierarh tomitan din secolul XX de către: pr. Sandu Florin Alin, parohul Bisericii Amza din Bucureşti, Virgil Coman, Directorul Serviciului Judeţean al Arhivelor Naţionale Constanţa, prof.

univ. dr. Stoica Lascu, Facultatea de Istorie şi Ştiinţe Politice, Universitatea „Ovidius”, şi Ionuţ Druche, directorul Editurii Arhiepiscopiei Tomisului.

Ilarie Teodorescu s-a născut pe 18 octombrie 1867 la Bucureşti. Ctitor al Bisericii Amza din capitală, fost protopop al judeţului Prahova şi director al Seminarului teologic Nifon Mitropolitul, în anul 1923 a fost ales episcop al Constanţei. A murit în ziua de 27 septembrie 1925.

Activitatea sa ca Episcop al Tomisului, primul de la reînfiinţarea Eparhiei de la malul marii, s-a evidenţiat printr-o administraţie bine organizată, prin infințarea de parohii noi sau repararea unor lăcaşuri de cult existente. A organizat primul seminar menit a fi o pepinieră unde să se formeze un corp de preoţi culţi, instruiţi, educaţi, care să corespundă menirii lor. A reuşit să alcătuiască un proiect de lege, care în mod excepţional să se admită pentru Cadrilater, hirotonisirea învăţătorilor normalişti absolvenţi şi a seminariştilor cu patru clase, rămaşi nehirotonisiţi în 1893. Tot de numele lui se leagă şi înfiinţarea revistei eparhiale Tomis.

Una dintre cele mai de seamă împliniri ale ierarhului a fost punerea pietrei de temelie a Palatului Episcopal, la 24 mai 1925. La acest eveniment au luat parte însuşi Patriarhul României, Miron Cristea, ministrul Culturii Alexandru Lepădatu şi ministrul Instrucţiunii Publice, Constantin. Angelescu.

Biroul de comunicare

.

24 Septembrie 2015

Vizualizari: 209

Voteaza:

90 de ani de la trecerea la Domnul a Episcopului Ilarie al Constantei 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE