A doua editie a festivalului de poezie in grai banatean 'Credinta si lumina' la Caransebes

Cu binecuvantarea si participarea Preasfintitului parinte episcop Lucian, sambata, 7 mai, in Sala de festivitati „Episcop Elie Miron Cristea” a Centrului eparhial Caransebes, s-a desfasurat cea de-a doua editie a Festivalului de poezie in grai banatean „Credinta si lumina”, festival cuprins in programul cultural si duhovnicesc al Episcopiei Caransebesului intitulat Zilele credintei si culturii in Caras-Severin.

Episcopia Caransebesului sprijina astfel de actiuni pentru ca fenomenul literar al poeziei dialectale este unul specific Banatului si are peste doua sute de ani de existenta. Poezia in grai, dialectala, are ca scop conservarea graiului banatean, a cantecelor, a traditiilor si obiceiurilor, a portului popular etc. Prin aceste poezii, banatenii, constienti de averea culturala pe care o au in stapanire, au decis sa o conserve, sa o tezaurizeze, pentru a o putea transmite, asa cum au mostenit-o, mai departe.

Cuvantul de deschidere a apartinut Parintelui Daniel Alic, consilierul cultural al Episcopiei Caransebesului, care a aratat ca: „sta in duhul Bisericii noastre crestine si ortodoxe sa-si conserve traditiile sfinte, pentru ca ele ii confera identitatea. Orice comunitate, pentru a-si asigura perenitatea, are datoria sa-si pastreze si sa-si transmita cultura proprie. In cazul nostru, Episcopia Caransebesului sustine cultura banateana si formele ei traditionale. Poezia in grai face parte dintr-o astfel de cultura locala si de aceea trebuie promovata.” A urmat la cuvant Domnul prof. Ion Ghera – presedintele Asociatiei Scriitorilor in Grai Banatean, care a aratat activitatea asociatiei.

In continuare s-a prezentat revista „TAT BANATU-I FRUNCEA” a Asociatiei Scriitorilor in Grai Banatean, nr. 84, luna martie 2011. Au cuvantat profesorii: dr. Ion Caliman, prof. Simion Danila, dr. Ion Viorel Boldureanu, dr. Vasile Pistolea si Aurel Turcus.

Dupa cuvantarile din deschidere a urmat un scurt program artistic. Au recitat poezii in grai copii Bojin Robert Catalin si Chinezu Cristiana, copii pregatiti de doamnele educatoare Elena Vlasie si Ana Buru de la Gradinita cu program prelungit nr. 1 din Caransebes. In continuarea recitalului de poezie religioasa s-a prezentat montajul literar „Invierea”, sustinut de elevi din Ohaba-Matnic, versuri de Ion Ghera si instructor prof. Loredana Stan. Poezia religioasa in lectura autorilor a continuat manifestarea. Au recitat: Ionel Peia; Daniela Radu; Ionel Iacob Bencei; Adriana Weimer; Geo Galetaru; Gelu Campeanu si Ion Caliman;

Au fost prezentate, apoi, poezii in grai banatean de elevii Scolii din Prisaca, instruiti de prof. Marioara Magda, iar folcloristul Stefan Isac a interpretat o frumoasa doina banateana.

Autorii de poezie sau proza in grai Adrian Gerhard, Ioan Jorz, Dimitrie Acea, Tiberiu Popovici, Nicolae Gherju, Petru Andras, Ion Albu, Zeno Dulca, Ionel Iacob-Bencei, Ionel Peia, Gelu Campeanu si Dan Liut. banatean si-au expus fragmente din operele lor. La sfarsitul festivalului a avut loc un moment muzical sustinut de prof. Vasile Gondoci, un cunoscut interpret lugojean.

Manifestarea a fost incununata de cuvantul de binecuvantare al Preasfintitului Parinte Lucian, episcopul Caransebesului care a subliniat importanta conservarii graiului banatean si a felicitat pe toti cei care pastreaza si duc mai departe dulcele grai banatean dupa care a impartit cadouri copiilor si a oferit diplome si mape creatorilor de poezie dialectala.

Sursa: episcopiacaransebesului.ro
 

11 Aprilie 2014

Vizualizari: 1244

Voteaza:

A doua editie a festivalului de poezie in grai banatean 'Credinta si lumina' la Caransebes 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE