A fost descoperita cea mai veche biserica crestina
Arheologii iordanieni pretind ca au descoperit cea mai veche biserica crestina, ce dateaza din perioada 33-70 d.H. Ea ar fi fost folosita de un grup de 70 de crestini care au fugit de persecutia din Ierusalim.
Una dintre cele mai vechi biserici crestine este in prezent biserica Sf. Georgeous, din orasul Rihab, Iordania, in apropiere de granita cu Siria.
Recent, un grup de arheologi iordanieni au descoperit o grota necunoscuta sub biserica Sf. Georgeous, relateaza BBC. Arheologul Abdul Qader Al-Hassan, directorul studiilor arheologice din Rihab, crede ca aceasta grota dateaza de dinainte de anul 70 d.H. si ca ar fi fost folosita pe post de capela sau biserica. Grota are o lungime de aproape 12 metri si o latime de aproape 7 metri.
Ceea ce il face pe dr. Abdul Qader Al-Hassan sa creada ca aceasta nou descoperita grota a fost folosita pe post de capela este configuratia si asezarea pietrelor descoperite inauntru, care sugereaza forma unul altar circular, despartit de celelalte compartimente ale incaperii. Aceasta configuratie este asemanatoare cu cea a unui altar similar descoperit intr-o alta biserica.
In interiorul grotei au fost descoperite produse de olarie si felinare purtnd inscriptia "Georgeous". Tot in grota s-a descoperit un tunel catre un bazin care aproviziona cu apa locuitorii grotei. In biserica Sf. Georgeous se descoperise deja o inscriptie ce se refera la "cei 70 iubiti de Dumnezeu", ceea ce face arheologii sa creada ca e vorba de 70 de crestini care ar fi parasit Ierusalimul in urma persecutiilor religioase. Dr. Abdul Qader Al-Hassan presupune ca acestia ar fi construit la inceput grota, pe care apoi urmasii lor au transformat-o in biserica Sf. Georgeous, odata ce persecutia crestinilor a incetat. Urmatorii pasi sunt desigur escavarea atenta a grotei, in mod special a tunelului de apa. Deja in jurul ei au fost descoperite o inscriptie veche, monede si cruci facute din fier.
Momentan, comunitatea stiintifica internationala se arata sceptica la propunerea ca recent descoperita grota ar fi o capela sau biserica mai veche de anul 70 d.H. Ei doresc desigur o examinare mai atenta a obiectelor descoperite si o datare mai precisa a vechimii lor. Aceasta in mod special deoarece cele mai vechi biserici confirmate de arheologi dateaza din secolul al III-lea. Desigur, daca presupunerea arheologilor iordanieni se va dovedi adevarata, in urma unor cercetari mai precise, ea na va ajuta sa intelegem mai bine viata crestinilor de acum 2000 de ani.
Cristian Presura
Sursa: www. stiinta. info
.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.