Tabărele şcolare „Matrice culturală şi spirituală românească” şi “Science, Intelligence, Research” (SIR) au fost deschise oficial vineri, 1 iulie, la Mănăstirea Tismana. Evenimentul a fost marcat de prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, şi a d-lui Radu Boroianu, preşedintele Institutului Cultural Român (ICR).
Peste 100 de copii din afara graniţelor ţării au sosit la Mănăstirea Tismana pentru a lua parte la prima ediţie a taberei „Matrice culturală şi spirituală românească”, organizată de Arhiepiscopia Craiovei în parteniariat cu ICR. În deschiderea activităţii, a fost semnat protocolul de parteneriat între cele două instituţii organizatoare, după care a fost prezentat programul celor şapte zile de activităţi.
„Promovarea de programe, proiecte şi evenimente culturale”
În cuvântul de bun venit adresat tinerilor şi coordonatorilor de grupuri, IPS Părinte a vorbit despre obiectivele parteneriatului cultural dintre Arhiepiscopia Craiovei şi ICR. „Avem deosebita bucurie să începem de anul acesta taberele şcolare de la Tismana, cu elevi veniţi din ţară şi stăinătate, care vor desfăşura aici programe de lucru, educaţionale, culturale, de tradiţii şi de obiceiuri din zona Olteniei şi din ţara noastră. Avem bucuria deosebită ca de anul acesta să relizăm un parteneriat cu ICR, îndeosebi cu dl. preşedinte Boroianu, care ne este prieten de multă vreme şi în acelaşi timp un iubitor de cultură şi de tradiţie românească. Domnia sa face parte dintr-o familie românească de tradiţie, păstrând etosul popular şi dorind să-l transmită mai departe prin elevii şi tinerii noştri. Astfel, cu toţii vă veţi bucura în aceste zile de grija şi preţuirea celor de aici, a coordonatorilor de grupuri, a noastră personal, a preoţilor şi maicilor de la Sfânta Mănăstire Tismana. Începând de astăzi, 1 iulie, şi până la toamnă, grupuri de copii şi tineri se vor perinda pe aici, vor lua din învăţăturile educatorilor lor, se vor împărtăşi din trăirea religioasă şi culturală a acestui aşezământ, pentru ca mai apoi să se poată întoarce acasă cu amintirea vie a acestor locuri minunate. Prin urmare, scopul protocolului de colaborare pe care l-am semnat astăzi are în vedere susţinerea reciprocă între Ahiepiscopia Craiovei şi Institutul Cultural Român, în vederea promovării de programe, proiecte şi evenimente culturale şi educaţionale pentru tinerii din ţară şi din străinătate şi nu numai”, a spus IPS Părinte Mitropolit.
La rândul său, preşedintele ICR, Radu Boroianu, a evedenţiat dorinţa de promovare a valorilor şi tradiţiilor româneşti în rândul tinerilor din ţară şi de peste hotare. „Este o mare onoare pentru mine să mă aflu aici. Este în sensul misiunii profunde al ICR să se adauge oricărui efort care duce la veşnicia unei culturi şi spiritualităţi tradiţionale româneşti, întrucât credem că doar în această temeinică aşezare putem să evoluăm către societatea modernă şi să ne găsim în cuget şi în simţiri, întregi în relizările care ne aşteaptă. Este o bucurie şi pentru tinerii de aici să se poată adăuga colegilor lor din afara graniţelor ţării, provenind din vechile noastre teritorii tradiţionale, din Bulgaia mai precis. Ei au nevoie de ajutorul nostru spre a-şi putea păstra tradiţia românească pe care au promovat-o până astăzi. În acelaşi timp, semnarea protocoluluid e colaborare între instituţiile noastre este un moment foarte bun, pentru a arăta încă odată susţinerea faţă de Biserică şi aprecierea faţă de anul omagial, închinat educaţiei tineretului creştin din Patriarhia Română”, a spus dl. Radu Boroianu, preşedinte ICR.
Activităţi interactive şi conferinţe despre cultura şi spiritualitatea românească
Tabăra internaţională „Matrice culturală şi spirituală românească” este organizată de Arhiepiscopia Craiovei şi Institutul Cultural Român, în perioada 1-7 iulie şi 27 august – 2 septembrie, la Tismana. Tinerii au fost selectaţi din comunitățile istorice din vecinătatea României. Pe lângă activităţile specifice, programul va cuprinde o serie de conferințe susținute de pr. conf. dr. Ioan Picu Ocoleanu, de la Facultatea de Teologie din Craiova şi prof. univ. dr. Nicu Panea, prorectorul Universităţii din Craiova. În cadrul programului, copiii vor lua parte de asemenea la atelierele de meșteșuguri tradiționale susținute de Filomena Tiştere, maestră în țesături populare.
Alături de cele două instituţii partenere, şi-au mai dat concursul şi Consiliul Județean Gorj, Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului” şi Studioul teritorial TVR Craiova.
Tabăra SIR, la a doua ediţie
Cea de a doua tabără care a fost deschisă în vecinătatea Mănăstirii „Tismana” a fost intitulată generic „Science, Intelligence, Research”. A fost organizată de Sectorul cultural al Arhiepiscopiei Craiovei, în parteneriat cu Fundaţia „Cuvântul care zideşte”, în perioada 1-4 iulie, şi se află la cea de-a doua ediţie. Dedicată elevilor cu rezultate deosebite la învăţătură, în special olimpicilor din Mitropolia Olteniei, activitatea a asigurat 13 locuri pentru fiecare judeţ din Mitropolia Olteniei (total: 65 elevi). Elevii au fost însoţiţi de doi profesori coordonatori pentru fiecare grup.
Arhid. Ioniţă Apostolache
Sursa: mitropoliaolteniei.ro
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.