Accesul rromilor la educatie - o prioritate a Arhiepiscopiei Clujului

Elevii de etnie rroma din judetul Cluj vor fi ajutati in adaptarea si integrarea lor in mediul scolar. Acestia vor primi sprijin din partea unor specialisti, ce vor fi formati in vederea implementarii in cadrul scolilor clujene a metodei „Nurture”, derulata cu succes de mai multi ani in scolile din Marea Britanie. Metoda se adreseaza comunitatilor cu un grad ridicat de delincventa si copiilor cu probleme de comportament, care nu se pot adapta la clasa. Initiativa implementarii metodei „Nurture” in comunitatile de etnie rroma din judetul Cluj apartine Asociatiei Ortodoxe Social-Misionar-Culturala pentru Rromi „Sfantul Moise Arapul” a Arhiepiscopiei Clujului.

Proiectul pilot, derulat in scolile clujene
Membrii Asociatiei Ortodoxe Social-Misionar-Culturala pentru Rromi „Sfantul Moise Arapul” au organizat in perioada 18-21 septembrie 2013 o intalnire de lucru in vederea dezvoltarii unor programe educationale pentru populatia de etnie rroma.

Partenerii de lucru au fost reprezentanti ai Fundatiei RO-MAN-AID din Insula Man din Marea Britanie. In data de 18 septembrie a avut loc o intalnire de lucru la Scoala din Suceag, comuna Baciu, alaturi de cadrele didactice, directorul scolii si un lider rrom-consilier din cadrul Consiliului Local Baciu. In data de 19 septembrie a fost vizitata Scoala „Traian Darjan” din Someseni, unde un procent semnificativ al elevilor provin din comunitatile din Pata-Rat. De asemenea au fost vizitate cateva familii de rromi din Pata-Rat, mai exact de pe strada Cantonului si de la Groapa de Gunoi. Alaturi de oaspetii specialisti din Insula Man au fost purtate dezbateri despre problemele particulare identificate in cele doua scoli vizitate, dar si particularitatile familiilor de rromi din aceste zone. Totodata s-a discutat despre posibilitatea implementarii unor programe educationale de tip „Nurture”. Acest model educational foloseste metode activ-participative in procesul de predare-invatare. Grupele „Nurture” functioneaza in spatiul scolar si au menirea de a compensa lipsa suportului familial, adresandu-se copiilor cu probleme in invatare, adaptare la mediul clasei pe fondul unor probleme emotionale, comportamentale si sociale. Metoda functioneaza de peste 40 de ani cu rezultate remarcabile, in fostele colonii britanice, in comunitati cu un grad ridicat de delicventa. In Romania proiectul pilot este implementat din 2011 in localitatea Girisu, din judetul Bihor, de Fundatia RO-MAN-AID din Marea Britanie, in colaborare cu Filantropia Oradea. In acesti doi ani de implementare a proiectului s-a inregistrat o diminuare a ratei abandonului scolar si o imbunatatire a activitatii scolare si a comportamentului elevilor.

Masa rotunda despre educatia elevilor rromi
Pe 20 septembrie 2013, la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Cluj-Napoca, in sala Nicolae Ivan, a avut loc o masa rotunda despre educatia copiilor rromi din comunitatile clujene. Au participat la intrunire profesori de limba rromani, mediatori scolari, profesori de istoria si traditiile rromilor, precum si presedintele ASCOR Cluj, Bogdan Dinca. In cadrul intalnirii a fost prezentata motoda “Nurture” de catre reprezentantii Fundatiei RO-MAN-AID din insula Man. Initiativa a primit si binecuvantarea IPS Parinte Arhiepiscop si Mitropolit Andrei, care i-a incurajat pe cei implicati sa colaboreze in scopul sprijinirii educatiei copiilor rromi din comunitatile mai dificile si supuse excluziunii sociale si rezidentiale, dupa cum a precizat presedintele Asociatiei Ortodoxe Social-Misionar-Culturala pentru Rromi „Sfantul Moise Arapul”, Craciun Ioan Lacatus.

Asociatia Ortodoxa Social-Misionar-Culturala pentru Rromi „Sfantul Moise Arapul”, functioneaza cu binecuvantarea Inaltpreasfintitului Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului si Clujului si Mitropolitul Clujului, Maramuresului si Salajului cu misiunea de a contribui la imbunatatirea calitatii vietii persoanelor, grupurilor, comunitatilor apartinand minoritatii rrome, dezvoltand programe alternative sau complementare adaptate nevoilor acestora.


Autor: Andreea Paglesan
Sursa: radiorenasterea.ro

.

23 Septembrie 2013

Vizualizari: 580

Voteaza:

Accesul rromilor la educatie - o prioritate a Arhiepiscopiei Clujului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE