ACELASI DRAC

Sa ma iertati de titlul acesta! Dar veti intelege ca nu exagerez cu nimic atunci cand trebuie sa gandim fundamental asupra unor aspecte care ranesc icoana lui Hristos.

Revista "Lumea", nr.6 (195)/2009 publica un articol aproape halucinant. Sub titlul "Certificate de dez-botezare online" (pg.71) este prezentata o situatie care, multora dintre romanii de astazi le-ar putea parea normala.

Peste 100.000 de britanici au descarcat recent de pe Internet "certificate de dez-botezare" iar in Italia peste 60000 de persoane descarca online, de patru ani, astfel de cereri, la o rata de circa 2000 pe luna. Organizate de Societatea Seculara Nationala din Marea Britanie sau Uniunea Italiana a Relationistilor si Agnosticilor din Italia astfel de bluff-uri spirituale desigur ca incanta urechile celor care n-au auzit niciodata despre Hristos. Terry Sanderson (presedintele NSS) afirma chiar ca aceasta actiune este facuta ca sa pedepseasca Biserica (catolica), parasind-o.

Ce trebuie retinut din propaganda aceasta semidocta este faptul ca oameni care nu mai cred in Botez renunta la el pentru a pedepsi atitudinea Bisericii. Ca un sofer care renunta la sosea, intra in pom si face praf masina ca sa pedepseasca politia rutiera. Ce n-au inteles ei deloc este ca Duhul lui Hristos este extrem de sensibil si discret. Ca Domnul se aseamana, dupa spusa unui Parinte athonit, cu un porumbel care sta sa se aseze pe bratele unui om. Daca acela este agitat, pururea in zdroaba, porumbelul nu identifica pacea necesara asezarii sale. Iar Sfantul Simeon Noul Teolog scria ca si numai gandul contrar il face pe Dumnezeu sa se retraga din colaborarea pe care o propune omului, din dorinta Sa de a nu limita libertatea acestuia. Cu alte cuvinte Hristos nu sta in calea parasirii Sale. Si, din nefericire, vedem destui care rupandu-se de Dumnezeu aleg tot soiul de vorbarii oculte pentru a exprima putina lor duhovnicie si multa lor dezorientare. Televiziunile abunda de tot felul de personaje dubioase care ofera tot soiul de potiuni magice, de soft-uri de mantuiala, nicicum de mantuire, in care filosofiile gnostice se amesteca absurd cu mofturile lumii moderne, norocul cu soarta, piticismul unei gandiri fricoase cu mediocritatea unei false exegeze apocaliptice. Din dez-botezarea constiintei marturisitoare se aburca spre lumea de azi tot iadul nesimtirii si stupizeniei in care traim.

Din informatia aceasta mi-a mai ramas pe cuget ceva. De la o vreme, parca tot mai des, aud depre preoti care desfac cununii, dau liste de masluri si alte slujbe (unele care n-au nimic de-a face cu Biserica ci cu Inventica SRL, una dintre subdiviziunile iadului) cu iz vracesc, nicidecum duhovnicesc si mantuitor. Daca acolo lucreaza tot soiul de asociatii agnostice si seculare, aici lucreaza neatentia slujitorilor alunecati in castiguri facile si spectaculozitati ieftine. Acelasi drac. Atata ca uneori incercam sentimentul ca trebuie sa fim mult mai fermi cu discernerea duhurilor care ne sunt servite drept mantuitoare. Trebuie sa fim mai atenti catre cine ne indreptam cu cererile noastre, cu rugaciunile si durerile noastre, pentru a nu pierde luciditatea harului pe care Dumnezeu l-a daruit sufletului nostru. Nu cantitativ, lungimea slujbelor ori coada de asteptatori ai vreunei binecuvantari, nu numarul celor prezenti ne sunt semnele sfinteniei pe care Harul lui Dumnezeu ni le-a pus la indemana. Discret, Hristos se aseaza in odihna numai pe sufletele pasnice si curate. Gargara nu este propovaduire, cum spectacolele ieftine nu suplinesc lucrarea Duhului Sfant.

Atentie marita, asadar. La vremea de acum, in care duhurile mediocritatii dezlantuite bantuie lumea, ca naluca lui Marx constiintele unora de ieri si azi, fidelizarea marturiei, atentia la discernerea duhurilor si rugaciunea curata se cer de la toti. Din Taina Bisericii, ca din omenie, nu exista demisie. Cine o face, o face doar pentru ca nu a inteles nimic despre Dumnezeul cel Viu, Care ingaduie inclusiv sa-L refuzi.

Pr. Constantin Necula

Sursa: monitorulsb.ro

.

22 Iunie 2009

Vizualizari: 870

Voteaza:

ACELASI DRAC 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE