Actiune de salvare a icoanelor ortodoxe

 

Dupa ce in anii trecuti, specialistii de la Muzeul de Istorie din Targu Mures au restaurat cateva icoane aflate in colectia Muzeului Spiritualitatii Romanesti de la Catedrala din Sfantu Gheorghe, anul acesta, cu binecuvantarea P.S. Ioan Selejan, Episcopul Covasnei si Harghitei, actiunea s-a reluat. Dand curs initiativei profesorului Petre Strachinaru, deputat de Covasna, pe baza unui parteneriat incheiat intre Episcopia Ortodoxa a Covasnei si Harghitei, prin Centrul Eclesiastic de Documentare "Mitropolit Nicolae Colan", si Facultatea de Arte de la Universitatea Bucuresti, vor fi restaurate zece icoane ortodoxe pe lemn din sec. XVIII-XIX.

 

Lucrarile de restaurare vor fi realizate de studentii de la Facultatea de Arte din Capitala, sub indrumarea sefilor de catedra, cu respectarea stricta a metodologiei in domeniu si asigurarea integritatii acestor bunuri de patrimoniu de la preluarea si pana la predarea lor.

 

Dupa incheierea lucrarilor de restaurare a acestei prime etape, in urmatorii ani studentii vor restaura si alte icoane ortodoxe pictate pe sticla si lemn vechi de peste 200 de ani, aflate in colectia Muzeului Spiritualitatii Romanesti din Sfantu Gheorghe.

 

Cu ajutorul lui Dumnezeu speram ca, in anii care vin, vom gasi sprijinul necesar pentru restaurarea si a celorlalte obiecte foarte vechi si valoroase aflate in colectia Muzeului Spiritualitatii Romanesti, cum ar fi de exemplu cartile liturgice pentru care nu s-a gasit inca un restaurator.

 

Biroul de presa al Centrului Eclesiastic de Documentare "Mitropolit Nicolae Colan"

 

 

.

16 Decembrie 2007

Vizualizari: 564

Voteaza:

Actiune de salvare a icoanelor ortodoxe 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE