Alegerea Patriarhului. 41 zile ale dezinformarii


Alegerea Patriarhului. 41 zile ale dezinformarii
Pr. Constantin Necula, Florian Bichir, Romeo Petrasciuc
     
Editura Agnos, 256 de pagini     

Volumul acesta este unul al curajului marturisirii oamenilor din Biserica in situatiile factuale ale provocarilor media. Perioada 41 - cum va fi numit intervalul dintre trecerea la cele vesnice a Prea Fericitului Teoctist si alegerea Prea Fericitului Daniel - a fost normata, mediatic, de abordari dintre cele mai spectaculare, unele dintre ele la limita bunului-simt si a deontologiei profesionale.

Cei trei autori - Pr.

Conf. Univ Dr. Constantin Necula, Florian Bichir si Romeo Petrasciuc -, ei insisi oameni de presa - au preluat, cu concursul unei organizatii de monitorizare a presei, tot ce s-a scris pe acest subiect in cotidienele centrale, incerand sa gaseasca monadele care au gestionat acest eveniment.


"Alegerea noului Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane - se arata in prefata acestui volum - s-a petrecut sub o presiune mediatica teribila. Spunem teribila, pentru ca aceste alegeri pentru intaistatatorul Bisericii au fost cu adevarat primele libere din istoria mult zbuciumata a Patriarhiei Romane. Cum la mijloc a fost vorba de alegeri libere, inevitabil inaintea acestui procedeu democratic al Bisericii - fara vreo implicare politica sau presiuni - am avut parte de adevarate campanii. Campanii de promovare a unui candidat, de compromitere a altuia, campanii aproape electorale. Dar si autentice campanii de manipulare si dezinformare in perioada care a durat de la trecerea la cele vesnice a Prea Fericitului Teoctist si pana la alegerea Prea Fericitului Patriarh Daniel. In decurs de 41 de zile, in mass-media am avut de-a face cu tot spectrul manipularilor si dezinformarilor: o multitudine de zvonuri (daca iese X, ne vinde catolicilor, masonilor etc.), o lipsa de informatii care a produs implicit dezinformare - prin omisiune, reactii amplificate prin tehnica citarii incrucisate, limbaj orientat, cuvinte magice (urmasul lui Teoctist, calugar autentic, element sclipitor) etc."


Cartea se axeaza, in abordarea sa, in principal asupra celor cinci mari diversiuni de care a avut parte aceasta perioada: moartea suspecta a Patriarhului Teoctist, implicarea masoneriei, implicarea politicului, CNSAS si dosarele Securitatii si implicarea mass-media. 256 de pagini de carte care te fascineaza cu fiecare capitol in parte, intr-o analiza inedita si cu elemente tulburatoare.

.

11 Februarie 2008

Vizualizari: 972

Voteaza:

Alegerea Patriarhului. 41 zile ale dezinformarii 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE