Anul acesta expira mandatul organelor deliberative si executive ale parohiilor (martie 2006) si eparhiilor (iunie 2006) Bisericii Ortodoxe Romane. Potrivit statutului si regulamentelor bisericesti in vigoare, urmeaza ca, in perioada imediat urmatoare, la nivelul parohiilor si eparhiilor sa se aleaga noile structuri deliberative si executive bisericesti pentru urmatorii 4 ani (2006 - 2010).
Parohia este comunitatea bisericeasca a credinciosilor, clerici si mireni, de religie crestin-ortodoxa, asezati pe un anume teritoriu sub conducerea unui preot paroh. Adunarea Parohiala este organul parohial deliberativ compus din credinciosii majori ai Parohiei. Consiliul parohial este organul parohial executiv, alcatuit din 7, 9 sau 12 membri desemnati de Adunarea Parohiala (in functie de marimea parohiei).
Eparhia este unitatea teritoriala bisericeasca, sub conducerea unui episcop, constituite dintr-un numar de parohii, grupate in protopopiate si din manastirile aflate pe acel teritoriu. Adunarea Eparhiala este organul deliberativ pentru toate chestiunile administrative, culturale si economice ale Eparhiei, precum si pentru cele care nu intra in competenta Epsicopului sau Arhiepiscopului. Adunarea Eparhiala se compune din 30 reprezentanti ai clerului si ai credinciosilor, in proportie de 1/3 clerici si 2/3 mireni. Consiliul Eparhial este organul executiv al Adunarii Eparhiale pentru toate problemele adminstrative bisericesti, culturale, economice si fundationale. Din consiliul eparhial fac parte Arhiepiscopul sau Episcopul ca presedinte, Epsicopii vicari, vicarul administrativ eparhial, consilierii administrativi eparhiali, 3 preoti si 6 mireni.
Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a hotarat, in sedinta sa de lucru din 16-17 ianuarie 2006, ca alegerile noilor structuri deliberative si executive bisericesti sa se desfasoare dupa urmatorul calendar:
La fiecare Eparhie se constituie un Birou Electoral Eparhial. În perioada 19 ianuarie – 10 februarie 2006, Centrele Eparhiale emit ordinele circulare pentru convocarea Adunarilor Parohiale Electorale.
Alegerile pentru organele deliberative si executive in parohiile din cuprinsul Bisericii Ortodoxe Romane au loc duminica, 26 februarie sau duminica, 5 martie 2006. La 8 zile de la alegeri, respectiv in 5 martie sau 12 martie 2006, au loc sedintele de constituire ale Consiliilor Parohiale. Imediat dupa constituire, Consiliile Parohiale deleaga epitropii (administratorii patrimoniului parohial) si cer, in termen de 8 zile (pana la 6 martie sau pana la 13 martie 2006), aprobarea acestora de catre protopopi. In termen de 3 zile de la confirmare (9 martie sau 16 martie 2006), membrii Consiliilor Parohiale depun juramantul si iau in primire, cu inventar, tot patrimoniul bisericii. In termen de 8 zile de la constituirea Consiliilor parohiale, la 14 martie sau pana la 21 martie 2006, se constituie Comitetele Parohiale. Parohiile comunica protoieriilor componenta noilor organe parohiale pana la sfarsitul lunii martie 2006, in vederea confirmarii lor de catre Consiliile Eparhiale.
La 27 martie 2006 se emite decizia patriarhala referitoare la data pentru alegerile membrilor clerici si mireni in Adunarile Eparhiale din cuprinsul Patriarhiei Romane. Alegerile se desfasura joi, 4 mai sau joi, 11 mai 2006. In acest sens, in perioada 1-14 aprilie 2006, Consiliile Eparhiale delimiteaza Circumscriptiile teritoriale si fixeaza presedintii de colegii. Contestatiile se depun intre 5 si 12 mai sau intre 12 si 19 mai 2006. Adunarile Eparhiale sunt constituite de catre eparhii in 30 zile de la data alegerilor, adica pana la 15 iunie 2006. Dupa constituirea Adunarilor Eparhiale, centrele eparhiale trimit la Cancelaria Sfantului Sinod Lista membrilor clerici si membrilor mireni ai Adunarii Eparhiale si numele delegatilor in Adunarea Nationala Bisericeasca, solicitand emiterea Deciziei Patriarhale de confirmare a noii Adunari Eparhiale. Mentionan ca, potrivit art. 109 din Regulamentul Organelor Deliberative, “Ca delegati ai Eparhiilor in Adunarea Nationala Bisericeasca pot fi alese persoane fie din sanul Adunarii Eparhiale, fie chiar si alte persoane in afara de Adunare, figurand insa in listele electorale ale parohiilor din Eparhie si recunoscute ca avand deosebite merite pentru Biserica”.
Decizia patriarhala de confirmare a alegerii organelor eparhiale se emite in perioada 16 -30 iunie 2006. Adunarea Nationala Bisericeasca se constituie incepand cu ziua de 11 iulie 2006.
.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.