Maine, 28 ianuarie 2010, Asociatia Filantropia Severin va desfasura o actiune la Sediul Persoanelor cu deficienta de vedere. Este vorba de o sesiune de training in cadrul proiectului ,,Centru informational pentru Persoanele cu Deficienta de Vedere – Didim cel Orb”.
Acest proiect isi propune sa promoveze accesul persoanelor cu deficienta de vedere la tehnologiile informatiei si comunicarii, contribuind astfel la cresterea gradului de informare si de independenta a persoanelor nevazatoare din municipiul nostru, precum si la sporirea nivelului lor de educatie.
Pentru a aduce bucurie acestor persoane, cu prilejul Praznicului Nasterii Domnului, Centrul a fost dotat cu tehnologii asistive care permit persoanelor cu deficiente senzoriale sa utilizeze computer-ul, internetul si serviciile de comunicare aferente acestuia la fel de eficient ca si o persoana fara dizabilitati.
Proiectul isi propune, de asemenea, instruirea a cinsprezece persoane nevazatoare in a lucra cu echipamentul hardware si software special, pentru a putea edita si imprima reviste si alte materiale informative in braille, pentru a audia carti si ziare pe internet (cu ajutorul sintetizatorului de voce), pentru a imprima CD-uri si DVD-uri in format audio (MP3), si chiar pentru a-si crea propriul sit si propria mini-biblioteca audio.
Prin acest proiect, Asociatia Filantropia Severin a reusit sa realizeze un obiectiv important al sau referitor la aceasta categorie de persoane, devenind astfel mult mai apreciata si mai vizibila in viata lor si a comunitatii, in general.
Cu ajutorul tehnologiilor de acces, persoanele cu deficienta de vedere pot sa-si depaseasca deficienta vizuala, sa devina active in societate, independente, informate, educate, punandu-si in valoare potentialul propriu. Acestea contribuie, prin urmare, la optimizarea procesului de invatare si la sporirea calitatii vietii persoanelor nevazatoare, devenind un mijloc compensatoriu pentru deficienta lor vizuala. Acest Centru informational vine in sprijinul persoanelor cu deficienta de vedere prin faptul ca ofera acces la o gama diversa de informatii si un contact mult mai complex cu noile realitati ale vietii culturale si sociale.
In prezent, Centrul a reusit sa imprime in braille si sa inregistreze audio primul numar al revistei pentru nevazatori, din Oltenia, „Raze de lumina”, avand in lucru si un calendar crestin ortodox in braille. De asemenea, va fi creat si un sit al persoanelor cu deficienta de vedere din orasul nostru, urmand a se achizitiona domeniul si realiza structura acestuia.
In cadrul Centrului ne-am propus urmatoarele activitati: infiintarea unei mini-biblioteci audio; imprimare de CD/DVD-uri cu piese de teatru, opere literare, conferinte, muzica populara si religioasa, rugaciuni, fragmente din Noul Testament, etc; dezvoltarea cuprinsului revistei cu articole din diverse domenii si inregistrarea ei audio; producerea de materiale in braille si audio care sa genereze venituri prin care sa fie acoperite costurile de intretinere ale Centrului; realizarea unui calendar crestin-ortodox in braille pentru nevazatori; dezvoltarea sit-ului; etc.
Existenta Centrului „Didim cel Orb”, a revistei, a sit-ului si a celorlalte materiale informative va face ca „glasul” persoanelor nevazatoare din orasul nostru sa se auda cu mai multa putere, sa fie ascultat si respectat.
Proiectul „Info Center for the Visually Impaired – Didim the Blind” reprezinta un succes, deoarece el deschide persoanelor cu deficienta de vedere oportunitati multiple: o mai buna cunoastere a realitatilor concrete a comunitatii in care traiesc, o puternica afirmare pozitiva in stare sa schimbe parerea gresita a societatii ca persoanele cu deficienta sunt ineficiente, o valorizare si o dezvoltare personala continua. Acest Centru poate fi considerat un model de buna practica pentru cei care ofera asistenta si sprijin persoanelor cu deficienta de vedere din tara.
Sursa: episcopiaseverinului.ro
.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.