Astazi, TOB isi inchide portile

 

Astazi in cea de-a treia zi a Targului International de Vestminte, Icoane, Artizanat si Obiecte Bisericesti (TOB), sunt asteptati sa vina la Romexpo, in Pavilionul 2, numerosi vizitatori. Desi este prima editie a acestui targ, cu o participare relativ restransa de expozanti fata de posibilitatile pe care le ofera piata de profil, interesul manifestat de vizitatori a depasit cu mult asteptarile organizatorilor. Am stat de vorba in aceasta dimineata cu Andrei Epure, responsabilul cu relatii publice al Targului International de Vestminte, Icoane, Artizanat si Obiecte Bisericesti:

 

- Ce v-ati propus sa realizati prin organizarea acestui targ?

 

-  Acest targ este primul targ ortodox din Romania, este un targ-expozitie cu vanzare. Ne-am dorit sa reunim intr-un singur spatiu cele mai importante firme si organizatii care produc obiecte de cult si importa obiecte bisericesti in Romania. Targul este mediul in care preotii si persoanele care admira arta crestina se intalnesc cu pictorii de biserici si icoane, cu artizanii catapetesmelor, altarelor si stranelor bisericesti, cu fauritorii de clopote si obiecte de cult, cu maestrii vitraliilor, cu editorii de carti si reviste, cu artizanii vestmintelor preotesti si, nu in ultimul rand, cu arhitectii si constructorii bisericilor romanesti.

Initial am dorit sa organizam un targ national insa, documentandu-ne mai bine, am inteles ca reunirea producatorilor nationali si internationali ar fi benefica pentru publicul interesat din Romania. Targul e cu participare internationala, sunt expozanti din  Romania, Grecia, Italia, Austria si Germania. Joi si vineri au fost peste 4000 de vizitatori. Publicul este format indeosebi din preoti (targul se adreseaza indeosebi preotilor de parohie si manastirilor) dar si din credinciosi si iubitori de arta bisericeasca. Ei pot gasi aici decoratiuni de interior de arta crestina cu care au venit cei din Grecia, pot gasi clopote foarte frumoase aduse din Germania si din Austria care sunt actionate electronic si armonizate in gama, pot gasi vitralii si mozaicuri ortodoxe de mari dimensiuni foarte frumoase si multe altele. Organizand acest targ, am constatat ca producatorii romani sunt din ce in ce mai puternici, vorbim despre o piata din ce in ce mai mare a producatorilor romani de arta bisericeasca chiar daca unii spun ca grecii si rusii sunt mult mai puternici. Intr-adevar piata lor este dezvoltata de mai multi ani. La noi, pana nu de mult, doar Atelierele Patriarhiei Romane faceau acest lucru. Piata e in continua crestere datorita faptului ca multe biserici sunt in constructie, e o piata efervescenta.

 

- Ce spun participantii, ce parere au ei despre desfasurarea acestui targ?

 

- Expozantii sunt foarte multumiti. Unul dintre obiectivele noastre a fost sa aducem la targ in jur de 2000 de vizitatori insa numarul foarte mare de vizitatori a depasit asteptarile noastre si de aceea participantii doresc o participare anuala la acest targ si doresc sa marim spatiul de  expunere. Cu cateva zile inainte de deschiderea targului ne-au contactat in jur de 15 potentiali expozanti si nu am mai reusit sa le asiguram si lor spatiu pentru ca deja contractul cu Romexpo fusese incheiat.

 

- Cu ce resurse ati realizat acest targ?

- Organizatorii targului sunt teologi ortodocsi,  absolventi ai Facultatii de Teologie Ortodoxa "Patriarhul Justinian Marina" din Bucuresti. Firma organizatoare se ocupa cu publicitate. Insa Dumnezeu ne-a ajutat foarte mult in intentiile noastre de a organiza acest targ. De asemenea, Sfantul Ioan cel Nou de la Suceava, patronul targului nostru care a fost comerciant de  obiecte bisericesti si a patimit in secolul al XIV-lea in Cetatea Alba, a fost alaturi de noi, i-am simtit ajutorul. Noi am anuntat toate eparhiile ortodoxe, am purtat chiar convorbiri cu cativa episcopi ortodocsi care ne-au incurajat in demersul nostru. Episcopia Romanului, ai carei fii duhovnicesti suntem unii dintre noi, a fost alaturi de noi prin prezenta preotului protopop Tuscanu, aducand mesajul PS Episcop Eftimie de la Roman. Patriarhia Romana a fost alaturi de noi, colaborarea foarte buna fiind concretizata prin prezenta in standuri a  Editurii si a Atelierelor Institutului Biblic si de Misiune al BOR.

 

- Succesul acestei prime editii reprezinta un imbold suficient pentru a continua?

 

- Da. Succesul neasteptat si bucuria vizitatorilor si a expozantilor totodata ne indeamna sa mergem mai departe si speram sa avem in continuare sprijinul partenerilor nostri din mediul ortodox si al presei ortodoxe. Intentia noastra este de a face o echipa comuna  pentru a promova valorile ortodoxiei. Chiar daca e vorba oarecum si de o parte comerciala, nu pe asta mizam. Acesta e un dat lumesc actual si obiectele acestea sunt necesare bisericilor. Si daca exista public interesat si, probabil, Dumnezeu permite  acest lucru, inseamna ca este un lucru bun.

 

- Va multumesc si va doresc sa dezvoltati acest targ in anii care vin.

 

- Va multumesc si eu.

 

Vineri dupa-amiaza printre vizitatorii Targului s-a aflat si Prea Sfintitul Sebastian Ilfoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor.

Targul International de Vestminte, Icoane, Artizanat si Obiecte Bisericesti isi inchide portile astazi 5 mai.

.

05 Mai 2007

Vizualizari: 3318

Voteaza:

Astazi, TOB isi inchide portile 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE