Au fost organizate noi cimitire in Arhiepiscopia Bucurestilor

Arhiepiscopia Bucurestilor a infiintat in luna ianuarie a anului 2012 un sector in cadrul Centrului eparhial pentru o mai buna organizare si intretinere a cimitirelor, monumentelor si serviciilor funerare. De-a lungul celor doi ani, au fost infiintate noi cimitire parohiale sau eparhiale si au fost supravegheate activitatile complementare.

In cuprinsul Arhiepiscopiei Bucurestilor, conform raportarilor din luna martie a anului 2012, se afla 543 de cimitire parohiale si manastiresti, dintre care 66 in mediul urban, 464 in mediul rural si 13 cimitire manastiresti. In cursul anului trecut, a fost infiintat un cimitir in Parohia „Valea Popii“ - Protoieria Urlati, a fost extins cimitirul Manastirii Tiganesti - Protoieria Ilfov Nord, s-au facut demersuri pentru infiintarea unui cimitir eparhial pe terenul Paraclisului patriarhal „Domnita Balasa“ din Capitala, dar si pentru asigurarea unor lucrari de constructii, curatenie si paza. In prezent, se afla in curs de finalizare documentatia pentru infiintarea unui cimitir in Parohia „Balta Doamnei“ - Protoieria Ploiesti.

"Sub indrumarea Sectorului Cimitire, monumente si servicii funerare al Arhiepiscopiei Bucurestilor, SC Chivotul Mare SRL a deschis un punct de lucru si prezentare (Parohia Doamna Oltea - Protoieria 2 Capitala) si doua puncte de prezentare (Parohia Berceni - Protoieria Ilfov-Sud si Centrul de ingrijiri paliative «Sfantul Nectarie» - Protoieria 2 Capitala). Sunt in curs de amenajare punctele de lucru si de prezentare de la parohiile Busteni si Sinaia 2, Protoieria Campina. De asemenea, SC Chivotul Mare SRL a activat in 14 cimitire parohiale, ca antreprenor sau prin propriii angajati“, a precizat pr. Costinel-Gheorghe Ailioaei, consilier eparhial.

Sectorul coordoneaza si preotii de caritate din cadrul cimitirelor de stat din municipiul Bucuresti. In anul 2013, in cadrul acestora au slujit 15 preoti, dintre care doar 12 au putut savarsi Sfanta Liturghie in capele, deoarece in cimitirele Bucurestii Noi, Damaroaia si Vest nu sunt capele propice slujirii. „Pentru anul 2014 ne-am propus finalizarea inspectiilor la toate cimitirele parohiale mari din jud. Ilfov si Prahova, continuarea implementarii programelor de lucrari-constructii funerare, curatenie si paza la toate cimitirele mari din cuprinsul Arhiepiscopiei Bucurestilor, continuarea extinderii activitatii SC Chivotul Mare SRL la cat mai multe cimitire parohiale si deschiderea de noi puncte de lucru pentru partea de servicii funerare, alcatuirea unui model unic de tipizat pentru actul de concesiune, continuarea demersurilor legale pentru dobandirea titlului de proprietate asupra terenului proprietate a Paraclisului patriarhal «Domnita Balasa», teren situat la adresa Calea Dudesti, F.N., sector 3, Bucuresti, precum si inceperea actiunii de sistematizare a cimitirelor parohiale din mediul urban si a cimitirelor manastiresti mai importante“, a mai spus coordonatorul Sectorului Cimitire, monumente si servicii funerare al Arhiepiscopiei Bucurestilor.

Sursa: basilica.ro

.

27 Februarie 2014

Vizualizari: 396

Voteaza:

0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE