Banii bisericilor in vizorul Curtii de Conturi

 

Curtea de Conturi vrea sa verifice banii bisericilor proveniti din donatii, de la nunti, inmormantari sau botezuri si in acest sens a depus la Parlament un proiect de modificare legislativa. Potrivit legislatiei in vigoare preotii ar trebui sa elibereze chitante pentru fiecare serviciu religios, insa destinatia acestor fonduri este cunoscuta numai de consiliile parohiale, alte institutii neputand intreprinde actiuni de control. Singurele sume ce pot fi supuse unor verificari sunt cele provenite de la bugetul statului. Conducerea Curtii de Conturi a precizat ca aceasta situatie este anormala deoarece nici o entitate nu poate fi scutita de inregistrari de documente. Cele mai multe suspiciuni legate de modalitatea de gestiune a a sumelor adunate de biserici exista in privinta sumelor adunate de preoti cu prilejul slujbelor facute la sarbatorile de iarna, cand preotii merg din casa in casa.

Prea putine sunt situatiile in care enoriasii primesc chitante pentru sumele date cu acele prilejuri. La fel de adevarat este insa si faptul ca exista parohii unde posibilitatile financiare ale enoriasilor sunt cat se poate de scazute, iar sumele date preotilor sunt de cele mai multe ori modice. 
   
 Episcopiile au proprii controlori 
   
Reprezentantii institutiilor de cult sustin ca preotii elibereaza chitante pentru serviciile prestate si ca fiecare episcopie are un organ de control intern, anual fiind verificate registrele fiecarei parohii in parte. "La fiecare protopopiat exista serviciu de contabilitate care face verificarea anuala a parohiilor. Peste asta este un control si un serviciu de audit al Mitropoliei. Ca la oricare institutie, exista un serviciu de control interior. Asta este legislatia actuala. Daca va fi modificata, nu avem nimic impotriva ", afirma parintele protopop Lucian Leonte. Parintele protopop exclude posibilitatea ca unele sume stranse la nivelul parohiilor sa nu fie facute cunoscute, aratand ca exista obligativitatea ca toate aceste fonduri sa fie contabilizate. Acesta a apreciat ca pot aparea unele neinregistrari doar in cazul unor sponsorizari in materiale de constructii, altor obiecte donate bisericilor sau ajutorul in munca acordat de unii enoriasi. Toate sumele sunt evidentiate cu chitante de incasare, fie cu procese verbale in care se spune ca s-a facut cu sumele de la cutia milei. 
   
Institutiile de cult sint scutite de plata impozitelor


La stat bisericile cotizeaza doar cu impozitul pe salarii deoarece potrivit finantistilor beneficiaza de statut de unitati non profit. Conducerea Fiscului sustine ca Protopopiatul are obligatia de a plati impozitele si taxele si de a depune declaratiile aferente. In schimb bisericile solicita ceritificate pentru scutirea de la plata accizelor la combustibilul folosit la centrale. "Institutiile de Cult sunt scutite de la impozite si taxe. Pana acum nu am intampinat probleme in relatia cu bisericile, singurele neclaritati au fost la depunerea declaratiilor ", a declarat Gheorghe Sorescu, directorul Directiei Generale a Finantelor Publice. (Marian ROTARIU, Virginia CONSTANTINIU)

 

Sursa: monitorulbt.ro

.

27 August 2007

Vizualizari: 1974

Voteaza:

Banii bisericilor in vizorul Curtii de Conturi 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE