Basilica bizantina de secol al XIV-lea descoperita in Bulgaria

Arheologii bulgari au descoperit principala biserica a unei manastiri bizantine de secol XIV construita de ultima dinastie a Imperiului Roman de Rasarit si localizata in orasul Sozopol de la Marea Neagra, relateaza novinite.com, citat de Agerpress si „Ziarul Lumina”.

Echipa condusa de arheologul Krastina Panaiotova de la Institutul National de Arheologie din cadrul Academiei Bulgare de Stiinte a finalizat prima etapa a sapaturilor la Manastirea Sfintii Apostoli si la un castel feudal medieval din Sozopol. In timpul sapaturilor finantate de guvernul bulgar, echipa de arheologi a descoperit biserica, dar si capela mica a unui cimitir si un castel feudal care dateaza din secolele XIII-XV, din perioada de dinainte ca Imperiul Bizantin sa fie eliminat de pe harta de invadatorii otomani. Orasele Sozopol si Nessebar, care sunt statiuni in prezent, s-au numarat printre ultimele posesiuni bizantine cucerite de otomani, ele cazând abia in 1459, la sase ani dupa Constantinopol.

Cele doua orase au fost prima data cucerite de Primul Imperiu Bulgar in Evul Mediu, insa posesia asupra lor a fost detinuta alternativ de Bulgaria si Imperiul Bizantin.

Potrivit directorului Muzeului National de Istorie din Bulgaria, Bozhidar Dimitrov, biserica nou-descoperita, construita in jurul anului 1335, era cea mai mare si cea mai frumoasa de pe malul bulgaresc al Marii Negre. In apropierea acestui lacas de cult, care are o lungime de 24 de metri si o latime de 16 metri, au fost ingropati circa 120 de demnitari, majoritatea militari.

Sursa: arhiram.ro
 

.

18 Iulie 2011

Vizualizari: 232

Voteaza:

Basilica bizantina de secol al XIV-lea descoperita in Bulgaria 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE