Binecredinciosul Voievod Stefan cel Mare si Sfant serbat in Eparhia Romanului si Bacaului

La Borzești, satul natal al Binecredinciosului Voievod Ștean cel Mare și Sfânt, dar și în alte localități din Eparhia Romanului și Bacăului, au loc în zilele de 1 și 2 iulie manifestări dedicate marelui domnitor al Moldovei.

La Borzești, locul natal al Binecredinciosului Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt, la Orbic unde a reputat o strălucită victorie în anul 1457, precum și la bisericile care-l au ca patron pe cel supranumit ”Athleta Christi” au loc în aceste zile, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, evenimente menite să evidențieze personalitatea ilustrului domnitor moldovean. Astfel, la Borzești a debutat astăzi cea de-a III-a ediție a ”Zilelor Betleemului Ștefanian”, cu o impresionantă slujbă religioasă urmată, la ora 19.

00, de sceneta ”Ștefan Vodă din legendă”, prezentată de trupa de teatru „Alpha“, urmată de prezentarea referatelor „Legătura lui Vasile Alecsandri cu plaiurile Borzeştilor“ (prof. dr. Boghiu Emilia) şi „Contribuţia Binecredinciosului Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt la dezvoltarea culturii naţionale“ (prof. dir. Abaza Ion). Joi, 2 iulie 2015, de la ora 9.30, în biserica lui Ștefan din Borzești se va săvârşi Sfânta Liturghie, în cadrul căreia răspunsurile liturgice vor fi oferite de Grupul psaltic „Filomelos“, urmată de un concert de cântece patriotice şi de agapa frăţească pentru pelerini.

La biserica ”Sf. Gheorghe” din Orbic va fi oficiată joi, 2 iulie, Sfânta Liturghie, după care, soborul de preoți dimpreună cu credincioșii vor merge în procesiune spre monumentul dedicat marelui voievod din centrul orașului Buhuși. Aici, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim va citi Acatistul Binecredinciosului Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt, după care, în prezența autorităților locale și a credincioșilor va oficia o slujbă de Te Deum. În același cadrul solemn, Înaltpreasfinția Sa va sfinți steagul Sfântului Voievod, avându-l reprezentat pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, care va fi așezat la loc de cinste în biserica din Orbic alături de drapelul Eparhiei Romanului și Bacăului, având reprezentată icoana Sfintei Cuvioase Parascheva, acesta din urmă sfințit de chiriarhul locului în Ziua Drapelului, respectiv la 26 iunie.

La biserica ”Binecredinciosului Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt” din muncipiului Bacău, după slujba Privegherii din ajunul sărbătorii, joi, 2 iulie, va fi săvârșită Dumnezeiasca Liturghie de către un sobor de preoți, urmată de o slujbă de Te Deum și procesiunea în jurul sfântului locaș, cu icoana patronului acestei biserici.

Imn pentru Ştefan cel Mare şi Sfânt


Ne cheamă Maria Sa Ştefan sub stejarul său din Borzeşti:
Veniţi voi, plăieşii Moldovei, cu preoţi din zona Oneşti!
Ne cheamă Maria Sa Ştefan, la Buhuşi, pe vale-n Orbic:
Veniţi voi, plăieşii Moldovei, cu duhul în suflet irenic.
Îmbrăcaţi în straie de nuntă, în mâini să purtaţi un drapel,
E ziua lui Ştefan cel Mare, ne cheamă şi azi la apel.
Priviţi-i cu drag astăzi chipul scăldat în lumină şi cânt,
Vedea-veţi în Domnul Moldovei pe Ştefan cel Mare ca Sfânt.
El nu mai e luptătorul, nici vajnicul om diplomat,
El este de-acum rugătorul, pentru toţi cei cu suflet curat.
În mână el ţine tot paloş, în semn de stindard şi de cruce,
Dar Ştefan vrea să ne spună că tot el povara ne-o duce.
Românul ce-n suflet îşi simte credinţa cea dreaptă, străbună,
Este urmaşul lui Ştefan şi vrednic de ţară română.
Legământ să facem cu toţii în faţa lui Ştefan cel Sfânt:
Cinsti-vom strămoşii, păstra-vom credinţa, oriunde vom fi pe pământ!

Înaltpreasfințitul Ioachim
Sursa: epr.ro
 

.
Pe aceeaşi temă

02 Iulie 2015

Vizualizari: 135

Voteaza:

Binecredinciosul Voievod Stefan cel Mare si Sfant serbat in Eparhia Romanului si Bacaului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE