În Duminica a 9-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului a liturghisit în Parohia Măieruș, Protopopiatul Rupea, județul Brașov. Ierarhul a binecuvântat lucrările de restaurare efectuate în ultimii ani la biserica parohială, un monument istoric ridicat la 1786, cu hramul Adormirii Maicii Domnului. Biserica din Măieruș a fost reparată la exterior, iar în prezent se lucrează la restaurarea iconostasului, urmând ca în viitorul apropiat să se restaureze pictura interioară. IPS Mitropolit Laurențiu a sfințit și centrul social-cultural ridicat în incinta bisericii, închinat Sfântului Ierarh Andrei Șaguna și Sfântului Ierarh Nectarie Taumaturgul. Aici, parohia va desfășura diverse activități cu tinerii din sat și va organiza diferite evenimente religioase, culturale și filantropice.
Sfânta Liturghie a fost oficiată de ierarh pe o scenă amenajată în cureta bisericii. În soborul slujitor s-au aflat protopopul de Rupea, Alexandru Petrica și mulți slujitori ai sfintelor altare din parohiile apropiate. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul „Anatoly” din Brașov.
Curajul credinței
În cuvântul de învățătură, IPS Mitropolit Laurențiu a explicat credincioșilor Evanghelia citită la Sfânta Liturghie, în care s-a prezentat minunea umblării pe mare a Mântuitorului Iisus Hristos și potolirea furtunii.
„Ucenicii s-au speriat și au început să strige și la un moment dat au văzut pe cineva mergând pe apă și s-au spăimântat. Au auzit un glas pe care îl auzim și noi de fiecare dată când suntem în situații de asemenea natură, când credem că totul este pierdut, când credem că suferința sau necazul, sau privațiunile sau alte încercări sunt spre pierea noastră. Glasul acesta ni-l adresează Mântuitorul Iisus Hristos, asemenea ucenicilor: «Eu sunt! Îndrăzniți! Nu vă temeți!» Cuvântul acesta, chemarea aceasta, exprimă de fapt cinstirea pe care Dumnezeu a lăsat-o ființei umane, dându-i pe lângă viață și darul libertății”, a spus ierarhul.
La final, Părintele Mitropolit i-a felicitat pe preotul paroh Mihai Pascu și pe toți credincioșii comunității de la Măieruș pentru realizările pastorale și administrative din parohie.
Părintele paroh a fost hirotesit iconom, iar Adunarea și Consiliul parohiale, Primăria Măieruș, autoritățile județene și locale, precum și mai mulți binefăcători au primit acte de cinstire. Părintele Pascu i-a mulțumit ierarhului pentru binecuvântare adusă comunității parohiale și i-a oferit în dar o icoană.
Autor: Ștefan Mărculeț
Sursa: mitropolia-ardealului.ro
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.