Binecuvantarea rodului muncii romanilor din Gijon-Oviedo

Dupa mai multi ani de slujire intr-o biserica catolica, credinciosii ortodocsi romani din Parohia „Sfantul Antonie cel Mare” din Gijon-Oviedo, in frunte cu preotul paroh Nicolae Florin Goia, au reusit sa transforme un spatiu oarecare intr-un locas sfant de rugaciune. Biserica lor a fost sfintita duminica, 20 mai, de catre Preasfintitul Parinte Timotei, Episcopul Ortodox Roman al Spaniei si Portugaliei. Locasul a fost impodobit cu icoane, cu o catapeteasma cu icoane bizantine si toate cele necesare slujirii, astfel incat, chiar daca este departe de tara noastra, sa nu se deosebeasca cu nimic de bisericile din Romania.



Slujba de tarnosire a bisericii a inceput la ora 9.00, alaturi de Preasfintitul Episcop Timotei slujind parintele paroh Florin Goia, protosinghelul Nicodim Moldovan din Parohia „Sfantul Ierarh Vasile cel Mare” din Salamanca si parintele diacon Claudiu Nicoara. Dupa cum este randuiala, in cadrul acestei slujbe a fost sfintita masa sfantului altar, care a fost sarutata in aceasta zi de toti credinciosii, atat barbati cat si femei, si au fost asezate sfinte moaste in piciorul Sfintei Mese.

Preasfintitul Timotei a explicat semnificatia acestor momente: „La sfintirea bisericii este singura data cand li se permite si femeilor sa intre in altar, semn ca biserica sfintita simbolizeaza Raiul, Imparatia lui Dumnezeu deschisa tuturor acelora care vor sa intre in Ea. In Imparatia lui Dumnezeu intram daca dorim, Dumnezeu nu obliga pe nimeni, ci cel ce vrea mantuirea acela trebuie sa Il caute pe Dumnezeu, trebuie sa ajunga, prin rugaciune, sa Il cunoasca pe Dumnezeu”.

Sfintirea bisericii din Gijon-Oviedo, moment de innoire duhovniceasca pentru toti enoriasii, a avut loc in Duminica Orbului din nastere, in care Evanghelia ne-a pus in fata minunea vindecarii unui orb de catre Mantuitorului Hristos. Redandu-i acestuia vederea, Mantuitorul si-a aratat dumnezeirea, a explicat, in cuvantul sau, Preasfintitul Timotei: „Cine a fost trimis de Dumnezeu in lume sa ne scape de orbirea sufleteasca? Fiul lui Dumnezeu, Mantuitorului nostru Iisus Hristos. Dumnezeu ne da ceea ce ne este de folos spre mantuire, dar fiecare dintre noi avem libertatea cu care ne-a inzestrat Dumnezeu, dar sa fim constienti ca darul cel mai de pret pe care El vrea sa ni-l dea este mantuirea, pe care o primim venind la biserica, rugandu-ne si intrand in comuniune cu Dumnezeu primind Trupul si Sangele Mantuitorului. Doar apoi vom putea spune, ca orbul, ca suntem si noi luminati. Si trebuie sa ne straduim sa pastram lumina primita de la Hristos, adica sa-L pastram pe Hristos”.

Multumindu-i chiriarhului pentru incununarea bucuriei intregii comunitati ortodoxe din Gijon-Oviedo, sfintindu-le biserica, parintele Nicolae a amintit de stradania si efortul credinciosilor, care, prin realizarea lor, au devenit exemple de ctitori: „Cu totii stim ce este dorul, dar romanii din Asturias au mai avut un dor, dorul de a avea un locas in care sa ne intalnim cu Dumnezeu, patru ani au trait cu acest dor, de aceea se cuvine sa-I dam slava lui Dumnezeu ca ne-a invrednicit sa ajungem in acest moment”.

La final, parintele paroh i-a daruit Preasfintitului Timotei Crucea Victoriei, simbolul Provinciei de Asturias, care sa ii aminteasca mereu de aceasta zi importanta pentru romanii de aici. De asemenea, Parintele Episcop Timotei le-a inmanat diplome bisericesti celor care au avut o contributie semnificativa la amenajarea bisericii, in semn de recunostinta pentru efortul lor.

Pe langa acestea, ierarhului i s-a pregatit o surpriza culinara: un tort care imita intocmai proiectul Catedralei Ortodoxe Romane din Madrid, tort realizat de doamna preoteasa Liliana Goia, care, specialista in acest domeniu, alege cate o reteta inedita la fiecare vizita arhiereasca. Anul trecut, Preasfintitul Parinte Episcop Timotei a fost surprins printr-un tort sub forma Sfintei Scripturi.

In toamna anului 2007, prin decizia Inaltpreasfintitului Iosif, Mitropolitul Europei Occidentale si Meridionale, a fost intemeiata Parohia ortodoxa romana din Gijon-Oviedo, pusa sub ocrotirea Sfantului Antonie cel Mare si pastorita de preotul Nicolae Florin Goia. Orice inceput al unei parohii romane in diaspora are greutatile specifice, una dintre problemele urgente fiind gasirea unui spatiu de slujire. Dupa ce au slujit o vreme intr-o biserica catolica, au inchiriat spatiul unei foste televiziuni locale din Gijon. Treptat au adus toate cele necesare, iconostasul fiind sculptat in lemn de tei de mesterul Nicolae Campean din Dej. Bucuria este cu atat mai mare cu cat parohia a primit si o particica din moastele sfantului care ii ocroteste, ale Sfantului Antonie cel Mare, de la preotul catolic Don Gaspar Muñiz Alvares.

Cu toate aceste roade, a inceput o noua etapa din viata Parohiei ortodoxe romane din Provincia de Asturias, nordul Spaniei.


Sursa: episcopiaspanieiportugaliei.es
 

.

24 Mai 2012

Vizualizari: 1203

Voteaza:

Binecuvantarea rodului muncii romanilor din Gijon-Oviedo 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

sfintire biserica

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE