Biserica Barnovschi in sarbatoare

Biserica Barnovschi din Iasi isi serbeaza azi hramul, cu ocazia sarbatorii 'Sfintilor si Dumnezeiestilor Parinti Ioachim si Ana'. 'Biserica Barnovschi exista, in plan topografic, in centrul civic al Iasului; este ctitoria domnitorului Miron Barnovschi, care a domnit intre 1626-1629.

Asa cum ne spune chiar cronicarul sau chiar nepotul sau, Miron Costin, ca nici un domnitor intru asa scurta domnie n-a ctitorit atatea biserici cate a ctitorit domnitorul Miron Barnovschi. Pe langa Biserica Barnovschi, zidita in 1627, avem Manastirea Barnova, care este tot ctitoria domnitorului, iar in Iasi mai avem si Biserica Sf. Ioan Botezatorul. Sigur ca, nu se stie cand a fost demolata sau inchisa aceasta manastire, pentru ca nu avem un document in acest sens, dar cert este ca, o vreme, a fost resedinta a patriarhilor din Orient, care erau in trecere prin Moldova. Era si un puternic centru de cultura, pentru ca era o scoala puternica in vremea aceea, la care studiau toti fiii de domni si fiii de mari boieri, care ulterior a fost demolata. Arhitectura care este astazi a bisericii n-a fost cea de la inceput. Ulterior, a suferit multe modificari, au fost foarte multe cutremure, de multe ori a ars si centrul orasului, iar pentru faptul ca devenisera resedinta a patriarhilor din Orient, s-a marit naosul, pentru ca mijlocul naosului era asemanator cu Manastirea Barnova, erau coloane care delimitau naosul de sala mormintelor, iar actualmente, pridvorul inchis al bisericii era, pe vremea aceea, deschis si, ulterior, a aparut in secolul al XIX-lea, pridvorul care este la ora actuala, cu sase coloane, din fata bisericii'. (Parintele Dumitru Nichifor)

Parintele Dumitru Nichifor ne-a vorbit si despre obiectele de patrimoniu care se mai pastreaza la Biserica Barnovschi: 'La ora actuala avem o catapeteasma de valoare cu icoane care sunt inscrise, un numar de 40 icoane, in lista monumentelor istorice si, acum cativa ani in urma, a fost o comisie care a facut fise speciale pentru aceste obiecte de valoare, avem un epitaf de pe timpul lui Barnovschi si mama sa, Elena, sau calugarita Elisabeta, epitaf care a fost facut din catifea cu fir de aur, actualmente se afla la Ministerul Culturii, la Muzeul National. Al doilea obiect de valoare al bisericii este un epitaf cusut cu fir de argint, foarte frumos, lucrat de pe timpul tot al lui Barnovschi, pe care il tinem si l-am avut si la o expozitie de la Palatul Culturii. Restul sunt obiecte din argint, din metal comun, lucrate in aur, o Evanghelie cu copertile suflate in aur. Deci, obiectele liturgice ale bisericii sunt din metal suflate in aur si argint, lingurite si tot felul de obiecte. Dar, cele mai de valoare obiecte sunt, dupa cum spuneam, catapeteasma si acest epitaf pe care il avem la biserica, in lada special amenajata, asa cum prevede legea, ca sa fie conservate si protejate pentru a nu se deteriora'.

Sursa: basilica.ro

.
Pe aceeaşi temă

09 Septembrie 2014

Vizualizari: 162

Voteaza:

Biserica Barnovschi in sarbatoare 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE