Credincioşii din Parohia Cărpiniş, Protopopiatul Târgu Cărbunești, judeţul gorj, au primit vizita Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, care a resfinţit biserica din localitate, închinată „Sfântei Cuvioase Parascheva”. Rânduiala de resfinţire a fost urmată de Sfânnta şi Dumnezeiasca Liturghie, săvârşită de IPS Părinte Mitropolit, înconjurat de un numeros sobor de preoţi şi diaconi.
Câteva sute de credincioşi au luat parte la slujba sărbătoarea duhovnicească a Parohiei gorjene Cărpiniş, a cărei biserică a primit haină nouă, odată cu slujba de resfinţire săvârşită de IPS Părinte Irineu. Evenimentul a avut loc în cea de a XIX-a duminică de după Rusalii, fiind urmat de Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie.
În cuvântul de învățătură, rostit la finele slujbei euharistice, IPS Irineu a vorbit credincioşilor despre semnificația târnosirii unui locaş de închinare. „Preabunul Dumnezeu a ales pe pământ Casa Sa, care este Biserica. Casa Tatălui Meu Casă de rugăciune se va chema, spune Mântuitorul Iisus Hristos și ori de câte ori sfințim Biserica, noi spunem «Această Casă Tatăl a zidit-o, Această Casă Fiul a întărit-o, această Casă Duhul Sfânt a sfințit-o». Deci, Dumnezeu și-a făcut Casă în mijlocul nostru, în comunitatea noastră, în parohia noastră, ca să ne arate, pe de o parte, cât de mult ne iubește, căci nu se poate despărți de noi, și ca un Tată bun, locuiește cu noi, așa cum ne spune Psalmistul, cât de bine este și cât de frumos ca Tatăl să-și vadă casa plină de copii, roind în jurul mesei Sale. Așadar, Casa Tatălui Ceresc este această Biserică, și nu o putem nicicum asemui cu altceva, din tot ceea ce avem noi în comuna noastră și în județul nostru, pentru că Biserica este fără de asemănare”, a spus Înaltpreasfinția Sa.
„Cei care iubesc Sionul, binecuvântați vor fi de Domnul"
În continuarea cuvântului de folos duhovnicesc, Mitropolitul Olteniei a evidențiat rolul unificator al Bisericii în societate şi în viaţa credincioşilor. „Această calitate și această importanță a Bisericii crește tocmai pentru faptul că noi, într-însa, ne găsim copii ai lui Dumnezeu și stăm unii lângă alții, cei mici lângă cei mari, bărbați, femei, bătrâni. Pe toți laolaltă, Mântuitorul Iisus Hristos ne adună de la casele noastre, ne cheamă prin harul Preasfântului Duh. De aceea, noi simțim această chemare și dorim întotdeana să venim la Biserică. Ştim precis că aici vom primi ceva de la Stăpânul nostru, iar El, văzând dragostea și osteneala noastră, ne va răsplăti însutit și înmiit, după cum ne spune Sfânta Scriptură, că «cei care iubesc Sionul, binecuvântați vor fi de Domnul»”, a adăugat Părintele Mitropolit Irineu.
„O nouă filă a istoriei se deschide în această localitate„
La rândul său, pr. Iulian Mărgineanu, protoiereu al Protopopiatului Târgu Cărbunești, a subliniat importanța acestui moment liturgic pentru viața duhovnicească a credincioșilor din Parohia Cărpiniş. „Ziua de 4 octombrie este o zi a bucuriei, este o zi în care o nouă filă a istoriei se deschide în această localitate binecuvântată de Dumnezeu cu locașuri de închinare, două sfinte mănăstiri și șapte parohii. Bucuria noastră se împletește cu bucuria dumneavoastră, a enoriașilor aceste parohii, prin prezenta IPS Părinte Irineu, care astăzi a binecuvântat truda vredniciei dumneavoastră”, a precizat părintele protopop Iulian Mărgineanu.
De asemenea, pr. paroh Aristică Morancea şi-a exprimt bucuria participării credincioșilor la slujba de resfințire a bisericii, la mai bine de un secol de la temeluirea sfântului locaș. „IPS Părinte Mitropolit a poposit în mijlocul nostru pentru a binecuvânta strădania noastră de fiecare zi, credința care trebuie să sporească, nădejdea care trebuie să se înmulțească și bucuria de a mulțumi lui Dumnezeu pentru toate. Suntem onorați, suntem bucuroși și trebuie să mulțumim lui Dumnezeu că ne-a învredinicit să adăugăm și noi ceva, să lăsăm ceva urmașilor ca semn al bucuriei și slavei lui Dumnezeu și mulțumire Înaltului ierarh care a venit în mijlocul nostru pentru a binecuvânta munca noastră, strădania, și de a ne îndemna să fim uniți în cuget și în simțiri, să fim credincioși pe mai departe, moștenind, dar și dând mai departe zestrea noastră spiritual creștinească adevărată românească și să creștem copiii în nădejdea Bunului Dumnezeu”, a spus pr. Aristică.
La final, pr. Aristică Morancea, parohul Bisericii, a primit rangul onorific de iconom stavrofor pentru activitatea pastoral deosebită. Laolaltă cu dânsul, mai mulți credincioși au primit din partea Centrului Eparhial gramate de mulțumire pentru implicarea în realizarea lucrărilor de renovare și înfrumusețate a sfântului locaş. Tot în cadrul Sfintei Liturghii, diac. Adrian Nițescu a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Racovița, Protopopiatul Târgu Cărbunești.
Biserica Sfânta Cuvioasă Parascheva a fost ctitorită între anii 1883 1895, fiind sfințită de către Preasfințitul Ghenadie, Episcop al Râmnicului și Noului Severin. Toate lucrările de restaurare au fost făcute cu osteneala Consiliului parohial, sub îndrumarea părintelui paroh Morancea Aristică, cu sprijinul Consiliului Local al comunei Crasna, în timpul păstoririi Înaltpreasfințitului Părinte Irineu.
Gabriela Firu
Sursa: mitropoliaolteniei.ro
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.