Biserica Manastirii Studion va fi transformata in moschee

Potrivit deciziei consiliului de ministri ai guvernului turc, biserica Manastirii Studion va fi restaurata si transformata in moschee. Monumentul, aflat in administrarea Ministerului de Cultura si a Muzeului Sfanta Sofia, va trece sub jurisdictia Directiei Generale a Fundatiilor. Desi era prevazut ca biserica, inchinata Sfantului Ioan Botezatorul, sa fie transformata in muzeu atasat Sfintei Sofia, aceasta varianta, potrivit informatiilor jurnalistilor, a fost abandonata. Biserica Manastirii Studion a fost transformata in moschee in 1486 in vremea sultanului Baiazid al II-lea.

In urma incendiului din 1782 a fost graf deteriorata. In 1820, a fost renovata insa a fost avariata din nou, de aceasta data in urma cutremurului de pamant din 1894. Edificiul nu a mai fost restaurat de la inceputul secolului al XX-lea.

Manastirea Studion sau Manastirea Studitilor - alaturi de alte biserici precum Catedrala Sfanta Sofia si Biserica Vlaherne -, este una dintre cele mai renumite biserici pe care le-a inaltat Constantinopolul, mareata capitala a Imperiului Bizantin. Manastirea se afla in partea sudica a orasului, in apropiere de Biserica Sfintii Imparati Constantin si Elena, in cartierul Heptapyrgios, in prezent Yedikule.

Sursa: orthodoxie.com

.

30 Ianuarie 2013

Vizualizari: 354

Voteaza:

Biserica Manastirii Studion va fi transformata in moschee 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE