Delegatia din tara de origine a ocrotitorului Ramnicului a participat la manifestarile organizate in cinstea Sfantului Ierarh si a vizitat manastiri din Valcea si Arges
Asa cum stiti din paginile "Curierului de Valcea" o delegatie oficiala din Georgia ne-a vizitat judetul, s-a intalnit cu oficiali si inalte fete bisericesti, au facut cunostinta cu spiritualitatea romaneasca si mai mult (dupa cum chiar ei declara) au venit sa il cinsteasca pe Sfantul Antim Ivireanul (originar din Georgia) aici la Valcea. In toate aceste demersuri au fost ajutati de Ambasada Romaniei in Georgia (consulul Theodor Rapan) si de Ambasada Georgiei la Bucuresti (un reprezentant al ei, Alexi Kshutashvili-Linsky, insotindu-i peste tot). Cine sunt acesti ierarhi si care sunt impresiile lor legate de Valcea, veti urmari in randurile de mai jos.
Iakob Abashidze, protopop al orasului Zestaponi
Preot econom si protopop al orasului Zestaponi, Iakob Abashidze conduce de multi ani destinele eparhiei Margveti-Ubisa. Este si un mare artist, el picteaza icoane si scene biblice, dar si un lucru mai putin cunoscut la noi, icoane din metal.
Este la prima sa venire in Romania, biserica georgiana avand pana acum relatii stranse cu biserica ortodoxa din Cipru. Crede ca aceste relatii stranse se vor dezvolta de acum si cu tara noastra, dupa aceasta vizita. A apreciat foarte mult ospitalitatea romaneasca, smerenia crestina pe care a intalnit-o in manastiri, capacitatea de a pretui nu numai persoanele sau sfintii proprii, ci si oamenii de valoare straini. In acest caz a tinut sa sublinieze cinstea si evlavia de care se bucura Sfantul Antim Ivireanul in Valcea, Ramnicul alegandu-l patron spiritual. Si Georgia are foarte multi sfinti evrei, arabi, sirieni, persi care sunt cinstiti si la care oamenii vin sa se roage la sfintele moaste. Crede ca in viitor aceste relatii la nivelul celor doua biserici ortodoxe, romane si georgiene se vor cimenta, mai ales ca patriarhul Georgiei Ilia II are legaturi cu Patriarhul Romaniei Teoctist, iar aici, in Valcea, are o prietenie mai veche cu un coleg de facultate, parintele arhimandrit Chesarie Gheorghescu de la manastireaDintr-un Lemn.
Protosinghel Iakob Chokhonelidze, staretul manastirii Tabakini
Din randul monahilor, din delegatia georgiana a facut parte staretul manastirii "Sfantul Gheorghe" din Tabakini, un lacas retras in munti in care linistea si rugaciunea calugarilor este mai mare. Istoria acestei manastiri se duce pana in sec VI-VII. Sunt vietuitori putini (doar 10) din cauza conditiilor foarte aspre. Regulile monahale urmaresc dezvoltarea liniei duhovnicesti si tinerea unei drepte socoteli. Se poate spune ca manastirea Tabakini este si o scoala monahala, multi dintre calugari fiind luati de episcop pentru a infiinta manastiri in alta parte. Si pelerinii ajung destul de putini pe aici. Poposirea parintelui staret Iakob la aceasta manastire isi are povestea ei: el a terminat liceul de actorie si se pregatea sa intre la Facultatea de Teatru. Mai avea un vis: sa devina cascador, pentru aceasta chiar s-a pregatit intens, ne spune zambind ca acum a reusit sa devina un "cascador duhovnicesc". In timpul comunismului, erau inchise toate bisericile din zona si el n-a stiut deloc ce inseamna viata religioasa. In 1988, cand s-a deschis biserica din Zestaponi, atunci a facut primii pasi intr-o biserica. "Am vazut foarte repede ca viata pentru Hristos este si scopul meu. Am decis sa fac Seminarul Teologic, dar dupa un an am luat alta decizie: sa ma retrag in manastire. Asa am iubit pe Dumnezeu, nu am putut sa impart aceasta dragoste intre viata duhovniceasca si cea lumeasca". Isi aminteste si care a fost prima ascultare la manastire: pastor la cai si capre. Acum are o alta ascultare, care-i place foarte mult: creste caini caucazieni de rasa. Programul in manastire: dimineata se incepe cu slujba utreniei si uneori Sfanta Liturghie, urmeaza ascultarile curente, iar seara se incheie cu vecernia. Lucreaza opere de arta - icoane pe lemn si metal. A fost incantat de manastirile valcene, de arta deosebita care se gaseste aici si smerenia calugarilor. Manastirea pe care o conduce este cunoscuta in tara si in lume. Are un site de internet: www.tabakini.ge.
Alexi Kshutashvili, teolog si referent la Ambasada Georgiei
Un om cu o cultura teologica deosebita si cu foarte multe calitati morale este Alexi Kshutashivli-Lensky. In paginile "Curierului" l-ati cunoscut in urma cu doi ani, cand am realizat un reportaj "Pe urmele Sfantului Antim in Bucuresti" si l-am gasit chiar la manastirea Antim. Atunci ati aflat de la el lucruri interesante despre Antim Ivireanul si despre dorinta lui de a veni la Sarbatoarea Sfantului in Valcea, dorinta care acum s-a implinit. Este un bun cunoscator al limbii romane, a culturii si civilizatiei romanesti si isi face doctoratul in drept canonic in Romania, sub indrumarea prof. univ. dr. Nicolae Dura (un valcean de-al nostru). I-a placut foarte mult ceea ce a vazut la Valcea, bucuria cu care a fost primita delegatia, frumusetea manastirilor si crede ca acum s-au pus bazele unei prietenii romano-georgiene care se va cimenta la nivel de ambasade, iar in iunie cand georgienii il sarbatoresc pe Sfantul Antim, o delegatie din Valcea va putea sa mearga acolo. A tinut sa multumeasca in mod deosebit domnului Ioan Barbu, directorul Fundatiei "Curierul de Valcea", fara de care nu ar fi putut sa fie aici, de sarbatoarea Sfantului Antim si vrea sa multumeasca tuturor oficialilor valceni, care i-au primit cu onoruri.
Ca o curiozitate, in Georgia crestini ortodocsi sunt 80%, o mica parte, musulmani (de nationalitate azera) si in S-V tarii o populatie georgiana islamizata.
Ramona Nut
Curierul.ro
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.