Biserica Ortodoxa praznuieste Inaltarea Sfintei Cruci

Biserica Ortodoxa praznuieste Inaltarea Sfintei Cruci Mareste imaginea.

Constantin cel Mare, intaiul imparat al crestinilor, avea razboi, precum zic unii din istorici, la Roma impotriva lui Maxentiu, pana a nu lua imparatia. Iar altii zic ca la apa Dunarii impotriva scitilor.

Vazand ca multimea potrivnicilor era mai multa decat oastea lui, era cuprins de nedumerire si frica. Atunci i s-a aratat in amiaza zilei semnul Crucii cu stele pe cer, si litere romane imprejurul Crucii, care si acelea erau inchipuite cu stele si ziceau: "Intru aceasta vei birui". Facand numaidecat o cruce de aur, dupa chipul celei ce i se aratase, si poruncind sa fie purtata inaintea ostasilor sai, au dat razboi cu vrajmasii, dintre care cei mai multi au pierit, iar altii au fugit.


Pentru aceasta, gandind intru sine la puterea Celui ce a fost rastignit pe Cruce, si crezand ca Acesta este Adevaratul Dumnezeu si intarindu-se cu Botezul impreuna cu maica-sa, a trimis-o la Ierusalim ca sa gaseasca Crucea lui Hristos. Si a aflat-o ascunsa, impreuna cu celelalte doua cruci, pe care fusesera rastigniti talharii; si nu numai crucile, ci si piroanele le-au aflat. Nestiind imparateasa care ar fi Crucea Domnului, s-a aratat aceasta prin minune. O femeie vaduva moarta, de care s-a atins Crucea a inviat; iar celelalte doua cruci ale talharilor nu au aratat nici un semn de minune. Atunci imparateasa s-a inchinat si a sarutat Crucea, impreuna cu toata suita. Si neputand incapea tot poporul sa se inchine s-a rugat ca macar sa o vada. Atunci s-a suit Fericitul Macarie, patriarhul Ierusalimului, si a inaltat deasupra amvonului Cinstita Cruce, si vazand-o poporul, a inceput a striga: "Doamne miluieste!" Si de atunci a inceput a se tine sarbatoarea Inaltarii Cinstitei Cruci.


Tot in aceasta zi, pomenirea adormirii celui intre sfinti Parintele nostru Ioan Gura de Aur, arhiepiscopul Constantinopolului.


Sfantul Ioan Hrisostomul ("Gura de Aur") a raposat in aceasta zi de 14 septembrie, anul 407, in exil, si pentru praznicul Cinstitei Cruci, i s-a mutat slujba in luna noiembrie in 13 zile. Iar la 27 ianuarie praznuim aducerea moastelor sale la Constantinopol.

.

17 Septembrie 2006

Vizualizari: 1852

Voteaza:

Biserica Ortodoxa praznuieste Inaltarea Sfintei Cruci 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE