Biserici si manastiri cu hramul Sfintii Epictet si Astion

Pe 8 iulie, in Biserica Ortodoxa sunt praznuiti Sfintii Mucenici Epictet si Astion, cei mai vechi martiri de pe teritoriul tarii noastre despre care stim mai multe detalii din vietile lor. Ei au patimit in cetatea Halmyris, in timpul persecutiei imparatului pagan Diocletian.



Manastirea Halmyris are hramul principal Sfintii Epictet si Astion. Se afla in partea de nord-est a Dobrogei, la 2,5 km de localitatea Murighiol. Halmyris a fost o veche cetate unde a existat un centru episcopal distrus in timpul unei invazii barbare, in a doua jumatate a secolului al VII-lea. Moastele martirilor Epictet, preotul, si Astion, monahul, au fost ingropate in cripta bazilicii episcopale din Halmyris si au fost descoperite abia in urma sapaturilor arheologice din luna august 2001. In apropierea ruinelor se ridica acum o manastire.

Sfintii Mucenici Epictet si Astion sunt si ocrotitorii bisericii Manastirii Capidava din Arhiepiscopia Tomisului. Piatra de temelie a Manastirii Capidava a fost pusa in anul 2009. Lucrarile construirii manastirii au fost sprijinite de obstea monahala a Manastirii 'Sfantul Ioan Casian'. Aici s-au descoperit oseminte de sfinti martiri.

Hram la capela cimitirului Izvorul Nou
Pe 8 iulie este hram si la capela cimitirului Izvorul Nou din Bucuresti. Lucrarile de constructie a capelei au inceput in anul 2006 si s-au terminat in anul 2009. Desi capela de cimitir, credinciosii din imprejurimi participa in numar mare in fiecare duminica si la sarbatori la Sfanta Liturghie.

Sfintii Mucenici Epictet si Astion s-au invrednicit cu darul facerii de minuni. De aceea, acesti sfinti sunt ocrotitorii celor aflati in nevoi trupesti sau spirituale. Astfel, capela Centrului medico-social 'Sfantul Luca', institutie medicala diferita de Spitalul 'Sfantul Luca', are hramul inchinat Sfintilor Mucenici, doctori fara de arginti, Epictet si Astion.

Sursa: basilica.ro

.

07 Iulie 2014

Vizualizari: 1649

Voteaza:

Biserici si manastiri cu hramul Sfintii Epictet si Astion 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE