Biserici din Oltenia inchinate Maicii Domnului

Foarte multe locasuri crestin – ortodoxe din Mitropolia Olteniei sunt puse sub protia Maicii Domnului si isi sarbatoresc hramul la data de 15 august. Printre cele mai cunoscute amintim manastirile Polovragi, Tismana, Bistrita, Frasinei si Paraclisul mitropolitan „Maica Precista – Dudu” din Craiova.

Asezata intr-un loc pitoresc, la poalele Muntilor Polovragi, in vecinatatea Cheilor Oltetului, Manastirea Polovragi este un monument istoric ce dateaza de peste 600 de ani (atestat in jurul anului 1505). In zi de hram, sfantul asezamant monahal imbraca haine de sarbatoare, bucuria fiind sporita de prezenta Preasfintitului Parinte Nicodim, Episcopul Severinului si Strehaiei care va savarsi aici Sfanta Liturghie arhiereasca. Raspunsurile la strana vor fi date de Grupul psaltic al Catedralei episcopale din Drobeta Turnu Severin.

Un alt asezamant monahal de traditie care isi sarbatoreste hramul in aceasta zi, considerat cel mai vechi din Tara Romaneasca, este Manastirea Tismana, ctitoria Cuviosului Nicodim, reorganizatorul vietii monahale pe aceste meleaguri. Mii de credinciosi sunt asteptati sa treaca in aceste zile pragul Manastirii Tismana. La ceas de sarbatoare, slujba Sfintei Liturghii va fi savarsita la altarul de vara al manastirii de un sobor de preoti si diaconi, in frunte cu Inaltpreasfintitul Irineu, Arhiepiscopul Craiovei si Mitropolitul Olteniei. Raspunsurile la strana vor fi date de Grupul psaltic „Sfantul Mare Mucenic Dimitrie”, al Catedralei mitropolitane din Craiova.

In Arhiepiscopia Ramnicului doua dintre cele mai cunoscute asezaminte monahale isi sarbatoresc hramul de praznicul „Adormirea Maicii Domnului”. Manastirea Bistrita, sfant locas construit intre anii 1492 – 1494 de catre boierii craiovesti, care adaposteste moastele Sfantului Grigorie Decapolitul. De asemenea, Manastirea Frasinei, dateaza din anul 1710, fiind reconstruita si rectitorita de Sfantul Ierarh Calinic in 1863, cel care introduce aici reguli de vietuire monahala specifice Muntelui Athos.

Diac. Gheorghe Cioiu

.

13 August 2014

Vizualizari: 303

Voteaza:

Biserici din Oltenia inchinate Maicii Domnului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE