Bisericile au fost neincapatoare in Simbata Sfintului Teodor


In "Simbata Sfintului Teodor", prima simbata din Postul mare, cind se face praznuirea mortilor, bacauanii s-au inghesuit la biserici de la primele ore ale diminetii. Inca o data, cimitirele au fost neincapatoare pentru multimea celor dornici sa faca milostenie

Sute, poate mii de bacauani, si-au indreptat pasii spre bisericile din oras, in prima simbata din Postul Mare, cunoscuta sub numele de "Simbata sfintului Teodor". De la primele ore ale diminetii, crestinii s-au adunat pentru a ocupa un coltisor la mesele amenajate special pentru pomenirea mortilor, din capele sau din biserici. Bogati sau saraci, oamenii au adus colacei, covrigei, coliva si alte jertfe pentru a cinsti memoria si sufletul celor dragi plecati dintre noi. Deja, la orele 8.

30, la nici unul dintre sfintele lacasuri din zona centrala nu se mai gaseau locuri pe mese pentru pomeni. Mai mult, pentru ca nu s-au multumit doar sa aduca pomana la biserica, credinciosii au avut rabdarea sa astepte ore bune pina cind li s-au facut slujbele de pomenire si li s-au citit pomelnicile scrise special pentru Postul Mare. Aceasta, dupa ce s-a oficiat Sfinta Liturghie. Practic, zelul bacauanilor de a-i pomenii pe cei trecuti in viata de dincolo a fost pe masura credintei si dragostei. S-a dovedit astfel, inca o data, ca frigul de afara sau saracia din buzunare nu au putut sa opreasca sufletul indreptat spre milostivire al moldovenilor dornici sa continue aceasta traditie de veacuri a pomenirii celor adormiti. La biserica Precista, spre exemplu, unde exista o casa noua de praznuire, spatiul a fost aproape insuficient pentru cei veniti in simbata mortilor. Pentru ca frigul patrundea si dincolo de haine, unii crestini nu s-au sfiit sa dea de pomana celor care au trecut prin zona si cite o ceasca de cafea sau o cana de vin fiert intru pomenirea mortilor. Pentru cei milostivi, insa mai grabiti, din cauza problemelor cotidiene, pomana de sufletul mortilor s-a facut in graba, insa tot la biserica, si in Cimitirul Central. Aici, unde unii au coborit doar din masina, au impartit pachetele cu mincare, si au plecat in drumul lor. Chiar si asa, in plina zi, era greu sa descoperi un mormint unde sa nu arda cel putin o luminare. Nu stim cum or fi oamenii prin alte locuri, dar cel putin la Bacau, orice flamind sau insetat care apuca ziua de simbata prin oras, pleaca satul din orice biserica. Mai ales ca, simbata de simbata, pina in preajma Pastelui, paharele cu coliva, colacul si paharul de vin vor fi nelipsite la toate bisericile din oras.

De Constantin Gherasim

Ziarul de Bacau

.

14 Martie 2006

Vizualizari: 1786

Voteaza:

Bisericile au fost neincapatoare in Simbata Sfintului Teodor 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE