Bisericile din Mitropolia Basarabiei continua sa fie haituite de Patriarhia Rusa la Chisinau


Biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din comuna Bubuieci, municipiul Chisinau, a aderat benevol, in septembrie 2001, la Mitropolia Basarabiei.

De atunci si pana in prezent, enoriasii nu mai au pace. Reprezentantii Mitropoliei Moldovei, structura locala a Patriarhiei Moscovei, vor cu orice pret sa puna mana pe biserica. Mai mult, la Judecatoria sectorului Ciocana, pe acest caz se afla pe rol si un proces, in care Mitropoliei Basarabiei si reprezentantilor sai i se cere sa evacueze locasul.

Pe data de 29 ianuarie a anului curent, la biserica din Bubuieci, pentru a cata oara, a mai avut loc o adunare parohiala, unde credinciosii s-au aratat nemultumiti fata de faptul ca reprezentantul Mitropoliei Moldovei, preotul Trofim Vasile, de cativa ani, ii poarta prin instante, atat pe unii credinciosi, cat si Mitropolia Basarabiei.

Enoriasii si-au exprimat dezacordul fata de hotararea Judecatoriei sectorului Ciocana, prin care Mitropoliei Basarabiei i se cere sa nu creeze obstacole Mitropoliei Moldovei in folosirea bisericii. Cei prezenti erau nemultumiti si de faptul ca nu au primit nici un ajutor la constructia bisericii din localitate, atat din partea Mitropoliei Moldovei, cat si din partea statului. Au inaltat locasul cu propriile lor forte pentru ca, acum, unii care nu au avut nici o atributie la aceste lucrari sa jinduiasca sfantul lor locas. O incercare de acest fel a avut loc si in ianuarie 2003, cand un grup de preoti din cadrul Mitropoliei Moldovei au incercat sa ia cu asalt biserica, gest care, spre bucuria locuitorilor satului Bubuieci, a esuat. Mai bine de o luna, credinciosii au pazit non-stop biserica. Vazand ca nu izbuteste cu forta, reprezentantul Mitropoliei Moldovei incearca sa-si atribuie biserica prin intermediul instantelor de judecata. De atunci si pana in prezent, credinciosii nu mai au liniste

Oficiul cadastral Chisinau, complicele Mitropoliei Basarabiei?

Din discutiile pe care le-am avut cu credinciosii, am fost informati ca locasul sfant din Bubuieci a fost ridicat pe locul fostei biserici, care a fost distrusa in perioada comunista, ca si multe altele din Basarabia. Lucrarile de constructie au demarat in 2003, locul fiind sfintit de catre protoiereul Petru Buburuz, parohul bisericii „Sfintii Apostoli Petru si Pavel” din Chisinau, din cadrul Mitropoliei Basarabiei. Printr-un concurs nefavorabil de imprejurari, biserica a fost inregistrata in anul 2000, la Serviciul de Stat pentru problemele cultelor pe langa Guvern, precum ca apartine Mitropoliei Moldovei. In 2003, si Oficiul cadastral teritorial Chsinau, fara consimtamantul administratiei publice din Bubuieci, a atribuit dreptul de proprietate asupra mobilului Mitropoliei Moldovei, desi parohia din Bubuieci aderase deja la Mitropolia Basarabiei.

Astfel, Mitropolia Basarabiei este atacata prin judecati si i se cere evacuarea locasului. In acest sens, la adunarea parohiala a fost adoptata si o declaratie, in care cei prezenti au declarat ca „actiunile reprezentantului Mitropoliei Moldovei, Trofim Vasile, sunt nefondate, si ca acesta din urma nu poate pretinde la aceasta biserica”, daca enoriasii nu doresc acest lucru. Totodata, prin aceste hartuieli, credinciosii considera ca li se incalca drepturile fundamentale ale omului si dreptul la libera asociere, convenite prin Conventia europeana a drepturilor omului.

Primarul comunei Bubuieci, Ion Saranuta, a declarat ca, potrivit unei decizii a Consiliului local Bubuieci, din octombrie 2003, Mitropoliei Moldovei i s-a repartizat un lot de pamant, unde in prezent este in constructie o noua biserica. „Deci, pe teritoriul satului nostru pot activa in pace doua biserici”, a conchis Saranuta.

Enoriasii vor actiona Republica Moldova la CEDO

Surse din cadril Mitropoliei Basarabiei ne-au declarat ca, potrivit statutului de organizare si functionare al mitropoliei, locasurile de cult apartin comunitatii si nu mitropoliei. „Este regretabil ca instantele de judecata nu tin cont de aceasta si ne hartuiesc prin procese. La cererea crestinilor, noi le oferim preot, dar locasul le apartine. Noi nu am ocupat locasul in mod abuziv, dupa cum se exprima reprezentantii Mitropoliei Moldovei. Nu ne ramane decat sa prezentam Comitetului de Ministri al Consiliului Europei aceste elemente ca probe ale discriminarii noastre si neindeplinirii hotararii CEDO din 13 decembrie 2001”, au adaugat aceleasi surse.

Solicitat de FLUX, secretarul Mitropoliei Moldovei, parintele Vadim Cheibas, ne-a adus la cunostinta ca parohia din Bubuieci apartine Mitropoliei Moldovei, deoarece este inregistrata la Serviciul de stat pentru culte si „nu poate fi vorba de nici o aderare”.

In asteptarea solutionarii acestui caz, enoriasii din Bubuieci isi asuma dreptul de a apela la instantele de drept superioare din republica, precum si la forurile europene, deoarece nu sunt de acord ca biserica inaltata si amenajata cu fortele lor sa fie insusita de forte straine.
Adrian Stefanescu
 
Chisinau, Basarabia/Romnaian Global News    

.

17 Februarie 2006

Vizualizari: 2705

Voteaza:

Bisericile din Mitropolia Basarabiei continua sa fie haituite de Patriarhia Rusa la Chisinau 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE