Bisericile Sfintei Cruci

Zeci de biserici din tara si din strainatate sunt imbracate in haine de sarbatoare, cinstindu-si hramul de marele praznic al Inaltarii Sfintei Cruci. Parintii Bisericii au randuit zi de post in fiecare an pe 14 septembrie, iar credinciosii merg la biserica pentru a primi binecuvantarea Sfintei si de viata facatoarei Cruci a Mantuitorului nostru Iisus Hristos.

La unele biserici si manastiri, unde se pastreaza particele din Sfanta Cruce sau unde sunt cruci facatoare de minuni, zilele acestea au loc pelerinaje, crestini de pe intreg cuprinsul tarii venind sa primeasca ajutor pentru sanatate si izbavire de pacate.

Unul dintre locurile unde vin pelerini din toata tara pentru a cinsti sarbatoarea Inaltarii Sfintei Cruci este Manastirea Dervent din Arhiepiscopia Tomisului.

Astazi, in ajunul praznuirii, va fi oficiata slujba de Priveghere, unde vor participa, alaturi de slujitorii si obstea Manastirii Dervent, arhimandritul Paisie Fantaziu de la Catedrala arhiepiscopala a Tomisului si protosinghelul Benedict Georgescu, exarh al manastirilor Arhiepiscopiei Tomisului. Raspunsurile vor fi date de Grupul psaltic "Sfantul Apostol Andrei" al Manastirii Dervent. Marti, 14 septembrie, Inalt Preasfintitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va savarsi Sfanta Liturghie la Manastirea Dervent. Dupa slujba, ierarhul Tomisului va conduce procesiunea spre izvor, unde va oficia slujba de sfintire a apei. Raspunsurile liturgice la Sfanta Liturghie vor fi date de Corala "Armonia" a Arhiepiscopiei Tomisului.

Sarbatoare si pentru romanii din diaspora

Credinciosii din Capitala se pot inchina astazi si la fragmentul din Sfanta Cruce ce se pastreaza la Biserica "Sfantul Vasile cel Mare" de pe Calea Victoriei. In seara aceasta se savarseste slujba Privegherii, iar maine-dimineata se va sluji Sfanta Liturghie.
O alta manastire care isi sarbatoreste hramul de Inaltarea Sfintei Cruci este Manastirea Caraiman, din Busteni, unde vin pelerini din toata tara. Pelerinii vin aici pentru a se inchina cunoscutei cruci de pe varful Caraiman.

Hram este si la manastirile "Inaltarea Sfintei Cruci" de la Sangeap, Bixad - Satu Mare,
Cebza - Timis, Feredeu - Arad, Schitul "Sfanta Cruce Poiana" din Neamt, "Sfanta Cruce" din Bihor si Olt, Schitul Straja din Hunedoara. Sarbatoare este de asemenea si la Manastirea Casiel din Cluj, Satra din Maramures si Manastirea Partos din Timis.

Si in diaspora romanii vor sarbatori Inaltarea Sfintei Cruci, hram fiind si la bisericile din Hollywood, California sau la cea din Alexandria, Virginia - SUA, precum si la parohiile "Inaltarea Sfintei Cruci" din Vaxjo, Suedia.

Silviu DASCALU
Sursa: ziarullumina.ro

13 Septembrie 2010

Vizualizari: 570

Voteaza:

Bisericile Sfintei Cruci 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE