Boboteaza a fost praznuita la Locurile Sfinte

Creștinii ortodocși de la Locurile Sfinte au sărbătorit marți, 19 ianuarie, praznicul Botezului Domnului, potrivit calendarului ierusalimitean. La slujbele săvârșite de Preafericitul Părinte Teofil al III-lea, Patriarhul Ierusalimului, la râul Iordan, precum și la Biserica Sfântului Mormânt, au participat numeroși credincioși pelerini români.

Zilele acestea, creştinii ortodocşi din Patriarhia Ierusalimului sărbătoresc praznicul Botezului Domnului potrivit calendarului ierusalimitean. În Ajunul Bobotezei, luni, 18 ianuarie, Preafericitul Părinte Teofil al III-lea, Patriarhul Ierusalimului, a mers în procesiune la râul Iordan, la locul istoric unde potrivit tradiției a avut loc Botezul Domnului. Preafericirea Sa a săvârşit Sfinţirea cea mare a apei şi apoi a oficiat ritualul aruncării crucii în apele Iordanului, care a fost recuperată de credincioși. Din soborul de slujitori care s-a rugat împreună cu Patriarhul Ierusalimului la Iordan a făcut parte și părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, Reprezentantul Patriarhiei Române la Locurile Sfinte și Superiorul Așezămintelor Românești de la Ierusalim, Iordan și Ierihon.

Mai multe grupuri de pelerini români aflaţi în Ţara Sfântă în aceste zile au fost prezente la slujbă, iar apoi au fost binecuvântate cu apă din Iordan de Patriarhul Ierusalimului și soborul de slujitori. „Praznicul Botezului Domnului a fost sărbătorit la Ierusalim și în toată Țara Sfântă cu mare bucurie de creștinii ortodocși din aceste locuri, dar și de pelerinii veniți din toată lumea în aceste zile aici, la Ierusalim. În jur de 10-12 grupuri de credincioși pelerini români, conduse de preoți, au fost și s-au rugat în locul unde Domnul Iisus Hristos a primit Botezul prin mâna lui Ioan și unde în apropiere se află și Schitul Românesc de la Iordan, unde a slujit o vreme Sfântul Cuvios Ioan Iacob Românul”, a spus arhim. Teofil Anăstăsoaie.

După încheierea ceremoniei de pe malul Iordanului, pelerinii români au mers la Aşezământul Românesc de la Ierihon, unde un sobor de preoţi români condus de părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie a săvârşit în limba română slujba Aghesmei Mari şi i-a binecuvântat pe toţi cei prezenţi.

În ziua Bobotezei, marţi, 19 ianuarie, Preafericitul Părinte Teofil al III-lea, înconjurat de un sobor de arhierei membri ai Sfântului Sinod al Patriarhiei Ierusalimului, precum și de preoți și diaconi, a slujit în Biserica Sfântului Mormânt, unde au fost săvârșite Sfinţirea cea mare a apei şi Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur. Din soborul de slujitori a făcut parte și Superiorul Așezămintelor Ro¬mânești de la Ierusalim, Iordan și Ierihon. „Pelerinii români prezenţi aici au ascultat în limba română Sfânta Evanghelie şi au rostit împreună rugăciuni, cerând lui Dumnezeu să reverse binecuvântarea Iordanului asupra tuturor”, ne-a transmis părintele Teofil Anăstăsoaie.

Marius Nedelcu
Sursa:ziarullumina.ro

 

Pe aceeaşi temă

21 Ianuarie 2016

Vizualizari: 100

Voteaza:

Boboteaza a fost praznuita la Locurile Sfinte 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

boboteaza locurile sfinte

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE