
Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane s-a intrunit in Bucuresti, joi, 17 februarie 2022. Pe ordinea de zi a fost cuprinsa si propunerea Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Munteniei si Dobrogei de canonizare a Cuvioasei Teofana Basarab, fiica lui Basarab I, cunoscuta in istorie ca cea dintai monahie romana.
In cadrul acestei sedinte, Sfantul Sinod a aprobat canonizarea Cuvioasei Teofana Basarab, cu titulatura: Sfanta Cuvioasa Teofana Basarab, precum si inscrierea ei in calendarul Bisericii Ortodoxe Romane, cu ziua de cinstire in data de 28 octombrie.
Cuvioasa Teofana a fost fiica cea mare a domnitorului Basarab I. Mama ei se numea Margareta sau Marghita, originara dintr-o familie maghiara din cetatea transilvaneana Dabaca.
Mentionam ca Braida s-a casatorit cu printul Ivan Alexandru in anul 1322. Din acest an, Braida a primit numele Teodora. Impreuna cu Ivan, Teodora a avut trei baieti: Mihail Asan, Ivan Stratimir si Ivan Asan al IV-lea si o fata, numita Vasilissa, iar dupa alte surse, Kera Tamara. Tarul Ivan divorteaza de Teodora in anul 1345, casatorindu-se in urmatorul an de o evreica, pe nume Sara. Teodora va fi alungata, iar ea nu se va intoarce in Tara Romaneasca, ci va alege sa traiasca intr-o manastire de maici de langa Tranovo, primind numele Teofana. Mai tarziu, ea va pleca din aceasta manastire si se va muta langa un fiu de-al ei, la manastirea Albotina, la Vidin. Potrivit unor scrieri, Teofana a trecut la cele vesnice in vara anului 1396, in urma unui atac turcesc asupra Vidinului. A fost injungheata si ranita in sapte locuri si inmormantata in manastirea Albotina. Alte surse, mentioneaza moartea sa la putin timp dupa sosirea ei la Vidin.
-
Sfanta Cuvioasa Teofana Basarab
Publicat in : Vietile sfintilor -
Acatistul Sfintei Teofana Basarab
Publicat in : Acatiste
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.