Capul Voievodului martir Mihai Viteazul ramane la Targoviste

Dupa tragica si martirica moarte a marelui voievod, la 9/19 august 1601, pe Campia Turzii, asa cum afirma intreaga noastra istoriografie, corpul i-a ramas la locul asasinatului, fara a se cunoaste, din nefericire, pana astazi, ceva referitor la locul in care se afla. Insa, capul voievodului a fost luat de Radu Buzescu Clucerul si adus, in anul 1603, la Manastirea Dealu, importanta necropola voievodala a Tarii Romanesti. Aici a ramas, de atunci, pe vecie, ca un important loc de pelerinaj national pentru toti romanii. De atunci, cand a fost repusa sub piatra de mormant, relicva nu a mai fost vazuta. Doar in timpul Primei Conflagratii Mondiale a fost mutata, pentru o scurta perioada, in Moldova, pentru a nu fi profanata, deoarece acolo se retrasese familia regala si guvernul tarii.

In anul 1920, prin intermediul unei procesiuni impresionante a fost readusa la Manastirea Dealu, iar Nicolae Iorga a cerut, in mod expres, ca “niciodata aceasta pretioasa relicva sa nu mai paraseasca sfantul locas in care a fost depusa”.

In concluzie, capul Voievodului martir Mihai Viteazul se cuvine sa ramana pe veci la Manastirea Dealu, deoarece aici a fost adus, inca de la inceput, si a intrat in constiinta nationala ca loc de vesnica odihna a voievodului martir. Locul nu a fost ales intamplator, caci Mihai Viteazul a domnit aici, la Targoviste, iar de Manastirea Dealu sunt legate numeroase demersuri politice si diplomatice ale voievodului, dintre care amintim doar de incheierea tratatului antiotoman cu Casa de Habsburg, la 30 mai/9 iunie 1598.

Speculatiile superficiale, fanteziste si hazardante privitoare la mutarea capului voievodului Mihai Viteazul de la Targoviste nu au vreun fundament spiritual, cultural, ori istoric.

In acest an in care sarbatorim 420 de ani de la urcarea pe tron a Voievodului martir Mihai Viteazul, primul unificator al romanilor intr-un singur stat (1593), credem ca, mai curand, ar trebui aprofundata activitatea pe care acesta a depus-o in slujba neamului romanesc si a Biserici noastre stramosesti.

BIROUL DE PRESA AL ARHIEPISCOPIEI TARGOVISTEI

.

28 Ianuarie 2013

Vizualizari: 701

Voteaza:

Capul Voievodului martir Mihai Viteazul ramane la Targoviste 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

Capul lui Mihai Viteazul

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE