Cartea de recitire


Sub egida Fundatiei Sfintii Martiri Brincoveni - Suceava, au debutat marti, 3 ianuarie 2006, serile duhovnicesti purtind numele „Cartea de recitire” in cadrul carora vor avea loc prezentari ale celor mai interesante aparitii pe piata de carte religioasa, dar si din aria literaturii universale, precum si dezbateri pe marginea lecturilor abordate.

Discutia din prima seara a avut ca punct de plecare cartea lui Dyonysios Farasiotis „Marii initiati ai Indiei si Parintele Paisie”, prezentata in ansamblu, in deschiderea serii, de Ioan Irimia drd. la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Tesalonic (Grecia).

Amintirile pastrate in paginile cartii izvorasc din intilnirea nemijlocita a autorului cu spiritualitatea orientala pe care o prezinta nefardata privirilor noastre uimite. Deceptionat de modul de viata occidental „foarte rafinat din punct de vedere material”, dar grosier si primitiv din perspectiva spirituala, autorul si-a indreptat sperantele spre traditiile religioase importate astazi masiv din Orientul indepartat.



A inceput astfel dureroasa cautare a ceea ce da sens vietii si transcende moartea. Entuziasmul si inflacararea cu care tinarul cu putin peste 20 de ani a pasit pe aceasta cale initiatica l-au condus pina in India, unde a trait luni de zile alaturi de „maestrii” sai spirituali. Experienta s-a dovedit a fi insa un esec zguduitor din diferite considerente detaliate pe parcursul cartii, veritabil „roman de aventuri” prin ritmul tensionat al povestirii, schimbarile spectaculoase de situatie si mai ales prin intimplarile supranaturale care abunda, oferind perceptia „celeilalte realitati”.

Cautarea sincera a adevaratului sens al vietii i-a oferit in cele din urma eroului, prin intermediul Parintelui Paisie de la Muntele Athos, un om cu o viata de sfintenie, descoperirea Adevarului Însusi, a Dumnezeului celui viu si personal.

Pentru toti cititorii sai, dar in special pentru cei fascinati de religii orientale, cartea este o provocare. Ea pune o serie de probleme reale, autorul propunindu-si sa traga un semnal de alarma asupra vaditei incompatibilitati dintre crestinism si aceste forme de spiritualitate si mai cu seama asupra pericolului grav al adoptarii acestora din urma, care, nu in putine cazuri, au adus adeptilor un dezechilibru mintal si sufletesc ireparabil.


Din analizarea acestei istorisiri moderne a „fiului risipitor” s-au desprins cu precadere doua concluzii:
- ideea mult acreditata azi, sub semnul sincretismului religios, ca Dumnezeu este acelasi, indiferent de numele pe care Îl poarta in diferitele religii, este falsa si propaga o nedorita confuzie;
- dincolo de extremele alienante ale materialismului occidental si ale misticii orientale depersonalizante se afla atit de la indemina, linga noi, ortodoxia smerita, fireasca, fara stridente, in care Dumnezeu ne ofera totul, daruindu-se pe Sine Însusi. (Liliana Jarda)

Sursa: Monitorul de Suceava

.

11 Ianuarie 2006

Vizualizari: 2300

Voteaza:

Cartea de recitire 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE