Casa monahala de pe Ceahlau nu este hotel

 

Casa monahala de pe Ceahlau nu este hotel

- Raspuns la neadevarurile publicate in ziarul "Adevarul" -

 

Intr-un articol publicat in editia din 28 ianuarie 2008, ziarul "Adevarul" acuza Mitropolia Moldovei si Bucovinei ca prin construirea Casei monahale "Panaghia" de pe Ceahlau ar fi "initiat o afacere turistica sfidand legile pamantesti si preceptele crestine". Intre multele afirmatii neadevarate este si cea conform careia ministrul Mediului, D-l Atilla Korodi, ar fi solicitat o intrevedere pe tema constructiei de pe Ceahlau insa, sustin autorii articolului, "patriarhul nu a fost deloc miscat de initativa unui biet ministru". In realitate, pe data de 22 ianuarie a.c., ministrul Mediului a fost primit in audienta de Prea Fericitul Parinte Patriarh Daniel.

Cu prilejul intrevederii, D-lui Atilla Korodi i s-a adus la cunostinta faptul ca adunarea chiliilor monahale amplasate in bordeie, precum si a bucatariei de vara si a magaziei construite in apropierea bisericii (ca organizare de santier) era o necesitate atat pentru incadrarea in spatiul de 1500 mp alocat manastirii, cat si pentru protejarea mediului inconjurator. Toate constructiile improvizate mentionate mai sus aveau un impact negativ asupra solului si vegetatiei din zona protejata.

 

De asemenea, conditiile de viata ale monahilor in bordeie insalubre, precum si nevoia de a adaposti pelerini pe timp de ploaie si de frig justificau reamenajarea acestor spatii in regim de urgenta. Casa "Panaghia" nu este un hotel, ci  o constructie cu 3 chilii si o bucatarie la parter, respectiv cu 3 chilii si un paraclis de iarna la etaj. Ea a fost construita pe piloni de fier datorita terenului ce prezinta multe denivelari, iar pentru depozitarea de alimente si obiecte necesare monahilor care locuiesc pe Ceahlau, precum si pelerinilor gazduiti, s-a folosit in mod judicios spatiul astfel incat atat biserica, cat si casa monahala precum si bazinul de decantare ecologica sa se incadreze in cei 1500 mp alocati.

 

Chiliile din bordeiele sapate in pamant, inca inainte de declararea masivului Ceahlau ca zona protejata, trebuiau sa fie regrupate intr-o singura casa monahala. Este forma cea mai adecvata de-a raspunde deodata necesitatii de a asigura buna desfasurare a slujbelor religioase si cerintei de a oferi conditii umane de locuit monahilor de pe Ceahlau, precum si unor pelerini care innopteaza pe munte.

 

Mitropolia nu a avut niciodata intentia de a construi un hotel pe Ceahlau intrucat, in primul rand, nu ar fi rentabila o astfel de investitie. Spre exemplu, transportul unor alimente si materiale este extrem de costisitor intrucat acestea pot fi urcate pe munte fie pe umerii oamenilor, fie in spatele cailor. In plus, Mitropolia Moldovei si Bucovinei are, la poalele muntelui Ceahlau, Centrul Cultural-Pastoral "Sf. Daniile Sihastru" Durau unde se pot organiza conferinte si unde pot fi asigurate cazarea si masa participantilor.

 

A afirma, de mai multe ori in acelasi articol, ca este vorba de un hotel, nu de o casa monahala, denota o evidenta rautate si intentia de a dezinforma cititorii. A numi "cabane sau chiar vilute" bordeiele sapate in pamant este dovada unui cinism tendentios. Avem de a face, in mod evident, cu o campanie dusa impotriva manastirii de pe Ceahlau sub pretextul protectiei mediului de catre persoane cu interese in zona, romani si straini, care folosesc mass-media nu atat pentru informarea cititorilor, cat pentru a descuraja Biserica in dorinta sa de a mentine vie traditia sa spirituala dintr-o zona cunoscuta de secole ca vatra manastireasca cu valoare de simbol.

 

In anul 2005, Mitropolia Moldovei si Bucovinei a fost actionata in judecata de Asociatia Salvamont pentru stoparea construirii Casei Panaghia pe Muntele Ceahlau. Prin sentinta civila nr. 1359/ 16.10.2007, definitiva, Judecatoria Bicaz a respins actiunea introdusa de Asociatia Salvamont, dispunand ca Mitropolia Moldovei si Bucovinei poate continua si finaliza lucrarea inceputa. Faptul ca astfel de medii au intentat proces Mitropoliei si l-au pierdut, dupa ce, in prealabil, persoane autorizate au mers la fata locului si au vazut care este realitatea, a amplificat frustrarea celor ce sunt deranjati de prezenta unei manastiri pe masivul Ceahlau.

 

Secretariatul Centrului Eparhial Iasi

 

.

29 Ianuarie 2008

Vizualizari: 760

Voteaza:

Casa monahala de pe Ceahlau nu este hotel 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE