Catedrala arhiepiscopala din Suceava isi cinsteste ocrotitorul

Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava va fi sărbătorit mâine, 02 iunie 2016, în Biserica Ortodoxă Română. Sfântul s-a născut în jurul anului 1300, iar la vârsta de 30 de ani a fost martirizat în Cetatea Albă, din Peninsula Kerson de la Marea Neagră, pentru că nu s-a lepădat de credința creștină.

În această zi de sărbătoare, Mănăstirea Sfântul Ioan cel nou de la Suceava îşi cinsteşte ocrotitorul. Cu acest prilej, Slujba Sfintei Liturghii va fi oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţia Sa va premia olimpicii din cadrul Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.

***
Lăcaşul de cult a îndeplinit rolul de reşedinţă mitropolitană a Moldovei între anii 1522-1677, iar din 1991 este resedinţă arhiepiscopală. Moaștele Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava au fost aduse în Moldova de Voievodul Alexandru cel Bun în anul 1415 și depuse la Biserica Mirăuți din Suceava, unde au stat până în anul 1589 când au fost mutate în noua Catedrală Mitropolitană. În prezent, sfintele moaște se află la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava. Ctitorita in 1514, de Bogdan al III-lea, fiul Sfantului Voievod Stefan cel Mare, biserica a avut menirea de a fi Catedrala Mitropolitana. Spre deosebire de celelalte manastiri, asezămantul are o rânduiala adecvata catedralelor mitropolitane.

În anul 1993, UNESCO a inclus Biserica mănăstirii Sfântul Ioan cel nou de la Suceava pe lista patrimoniului cultural mondial.

Gheorghe Anghel
Sursa:ziarullumina.ro

Pe aceeaşi temă

02 Iunie 2016

Vizualizari: 580

Voteaza:

Catedrala arhiepiscopala din Suceava isi cinsteste ocrotitorul 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE