Catedrale si biserici din toata tara isi serbeaza hramul

Biserica Ortodoxa Romana sarbatoreste, astazi, Inaltarea Domnului. Catedrala Mantuirii Neamului, care se ridica pe Calea 13 Septembrie din Bucuresti, are hramul "Inaltarea Domnului“. De asemenea, numeroase biserici parohiale sau manastiresti isi serbeaza astazi hramul. Sarbatoarea imparateasca a Inaltarii Domnului este si ziua eroilor poporului roman, motiv pentru care in toate catedralele, bisericile si manastirile ortodoxe din tara si strainatate sunt pomeniti eroii neamului. Slujbe de pomenire vor fi oficiate dupa Sfanta Liturghie si la cimitirele, troitele si monumentele dedicate cinstirii eroilor neamului.

Atat denumirea lacasului de Catedrala a Mantuirii Neamului, cat si hramul acesteia se afla in legatura cu evenimentele istorice dramatice prin care Romania a trecut de la Razboiul de Independenta din 1877 pana la Revolutia din decembrie 1989, in timpul carora Biserica si poporul roman au fost rastignite si umilite in multe chipuri. In felul acesta, Catedrala Mantuirii Neamului este un simbol al inaltarii noastre intru demnitate spre slava lui Dumnezeu.

In Bucuresti exista mai multe biserici care isi sarbatoresc astazi hramul.

In sarbatoare se afla si biserica Parohiei "Teiul Doamnei“ - Ghica din Protoieria II Capitala. Biserica, purtand numarul 33 din lista oficiala a monumentelor de cultura de pe teritoriul tarii, este singurul monument de arhitectura din Bucuresti construit (de mesterul Weltz) in stilul neoclasic italian, venit la noi prin intermediul Rusiei. In tara mai exista o singura biserica in acest stil, la Letcani, langa lasi.

Alte parohii bucurestene care au acest hram sunt Biserica "Inaltarea Domnului“, din soseaua Oltenitei, Biserica "Domnita Balasa“, dar si Biserica "Inaltarea Domnului“ si "Sfantul Antonie cel Mare“ din Protopopiatul I Capitala.

Sarbatoarea Inaltarii Domnului reprezinta un moment deosebit de important pentru credinciosii din Arhiepiscopia Buzaului si Vrancei, deoarece Catedrala arhiepiscopala din municipiul Buzau isi sarbatoreste cu acest prilej hramul. Eparhia Buzaului si Vrancei a avut mai multe biserici episcopale de-a lungul timpului, aceasta cu hramurile "Inaltarea Domnului“ si "Sfintii Trei Ierarhi“ fiind a cincea. Construirea sa a inceput in anul 1998, iar piatra de temelie a fost pusa la 10 noiembrie 2002, de catre vrednicul de pomenire arhiepiscop Epifanie. Catedrala a fost sfintita la 8 noiembrie 2009, de catre Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, cand Episcopia Buzaului si Vrancei a fost ridicata la rang de Arhiepiscopie.

Cu prilejul acestui praznic si sarbatori de pomenire a eroilor, cler si credinciosi, de la Biserica "Inaltarea Domnului“ si alte biserici din Galati, se indreapta spre cimitirul "Eternitatea“, la Monumentul Eroilor Neamului pentru a inalta rugaciuni si a depune coroane si flori. La fel, in celalalt mare oras al Eparhiei Dunarii de Jos, Braila, se desfasoara evenimente dedicate eroilor neamului. De asemenea, astazi mai este hram la: Manastirea Zamfira - Arhiepiscopia Bucurestilor, Manastirea Stejaru - Arhiepiscopia Tomisului, Manastirea "Inaltarea Domnului - Cota 1000“, din Moroeni -  Arhiepiscopia Targovistei, Schitul Bradet - Arhiepiscopia Argesului si Muscelului, Manastirea Saon - Episcopia Tulcii.

Sarbatoare la ctitoria stefaniana de la Neamt

Credinciosii sunt asteptati astazi si la hramul Manastirii Neamt. Dimineata, dupa traditie, va fi oficiata slujba Aghesmei mici la agheasmatarul din apropierea manastirii, cu acest prilej fiind scoasa in procesiune icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului. In continuare, Sfanta Liturghie va fi oficiata de Inalt Preasfintitul Teofan, Arhiepiscopul Iasilor si Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, PS Corneliu, Episcopul Husilor, si PS Ioachim Bacauanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului. La momentul chinonicului, grupul de copii "sezatoarea“ din localitatea Vanatori - Neamt va oferi un scurt moment de cantece si poezii dedicat Zilei Eroilor.

In Iasi vor imbraca straie de sarbatoare manastirile Golia si Galata, iar in Bacau va fi hram la Catedrala "Inaltarea Domnului“.

Hramuri in Ardeal, Oltenia si Banat

In Arhiepiscopia Sibiului isi serbeaza hramul Schitul "Inaltarea Domnului“ din Vestem, judetul Sibiu. In municipiul Sibiu este sarbatoare la Biserica "Inaltarea Domnului“ si "Sfantul Nicolae“ a Parohiei Hipodrom IV si la Parohia Mihai Viteazul, precum si la biserica Spitalului Militar din Sibiu.  

In Arhiepiscopia Vadului, Feleacului si Clujului, isi serbeaza Parohia "Inaltarea Domnului“ din Cluj-Napoca, infiintata la 1 martie 1992, alaturi de Manastirea "Inaltarea Domnului“ - Muntele Rece, judetul Cluj.

In Arhiepiscopia Alba Iuliei este sarbatoare la biserica de lemn din Arieseni, monument istoric din anul 1791. De asemenea, Catedrala Mare din orasul Targul Mures isi sarbatoreste acum hramul. 

In Episcopia Oradiei sunt zece biserici in sarbatoare in aceasta zi, dintre care, in municipiul Oradea, una se afla in incinta Garnizoanei Oradea.

In Episcopia Salajului este mare sarbatoare la Catedrala episcopala, iar intre lacasurile de cult din Episcopia Maramuresului si Satmarului este hram si la Manastirea Faget, judetul Maramures.

In Episcopia Devei si Hunedoarei isi sarbatoresc hramul mai multe biserici, intre care cele din parohiile Simeria si Romos, din Protopopiatul Orastie, parohiile Carnesti, Galati, Nucsoara, Paucinesti, Rachitova si Parohia Petros.

Praznicul Inaltarii Domnului este sarbatorit in mai multe lacasuri de inchinare din Oltenia. La Craiova, credinciosii din cartierul Lapusi vor participa la Sfanta Liturghie, oficiata de preotii de la Biserica "Eroii Neamului“. Credinciosii din Targu Jiu participa in numar mare la hramul bisericii din cartierul 9 Mai, sarbatoare fiind si in localitatea gorjeana Raci. De asemenea, este hram la Valea Mare, Valari Schela, Balanesti si Hurezu. La Ramnicu Valcea, hramul Inaltarii Domnului este cinstit in doua biserici de enorie, in cartierul Ostroveni si Troianu.

In Arhiepiscopia Timisoarei exista 12 parohii care isi serbeaza hramul de praznicul Inaltarii Domnului. In Protopopiatul Timisoara I si II Timisoara - Mehala, Cheveresu Mare, Mosnita Noua si Mosnita Veche. In Protopopiatul Lugoj, bisericile din Gavojdia, Silagiu si sustra. In Protopopiatul Faget, Parohia Faget I. In Protopopiatul Deta Banloc, Gherman si Obad, iar in Protopopiatul Sannicolau Mare, Parohia Pesac.

Sursa: basilica.ro

Pe aceeaşi temă

13 Iunie 2013

Vizualizari: 466

Voteaza:

Catedrale si biserici din toata tara isi serbeaza hramul 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE