Cavoul hipogeu ar putea fi reabilitat cu sprijinul Ambasadei SUA

 

Ambasada Statelor Unite ale Americii a propus intocmirea unui proiect de finantare destinat punerii in valoare a cavoului hipogeu de langa restaurantul Zorile, important obiectiv descoperit in anul 1988 in necropola tomitana.

 

Finantarea pe care ambasada SUA doreste sa o asigure este menita imbunatatirii conditiilor de conservare ale cavoului. In anul 2006, acest obiectiv era cuprins in planul de investitii al Consiliului Judetean, insa calamitatile naturale care au afectat judetul au facut ca unele dintre proiecte sa nu mai beneficieze de finantare. In urma cu doi ani, atasatul cultural al ambasadei SUA a vazut mormantul hipogeu, manifestandu-si dorinta de a contribui la reabilitarea lui. In ziua de 25 februarie 1988, arheologii Constantin Chera si Virgil Lungu descopereau, in aria uneia dintre necropolele antice ale Tomisului, un monument de o valoare iesita din comun.

 

Este vorba despre un mormant cavou de forma quasi-dreptunghiulara. Obiectele descoperite in acest cavou nu sunt foarte numeroase, insa ceea ce confera acestui lacas o valoare cu totul deosebita este realizarea artistica a cavoului. Peste tencuiala care acopera in totalitate constructia a fost pictata o ampla suita de reprezentari antropomorfe, zoomorfe si fitomorfe. Pe latura de nord a cavoului este redata o scena care infatiseaza o masa rituala la care sunt prezente sapte persoane masculine. Cinci meseni sunt asezati pe un pat roman caracteristic.

 

Scena este legata de celebrarea unui mort, probabil deosebit de important. In fata acestora, pe o masa se afla cate o paine, pentru fiecare mesean, inclusiv pentru cel absent. De o parte si de cealalta se afla servitori care tin in mana vase de ritual. Culorile care predomina in picturile ce decoreaza edificiul sunt rosul si negrul, dar si galbenul, albastrul, verdele si albul.

 

Nevalorificat turistic

 

Imaginea de pe peretele nordic al cavoului este marcata de un puternic simbolism. Intreaga pictura a mormantului comporta scene cu profunde implicatii simbolice si rituale. Maniera picturala apartine asa-zisului "stil frumos", din deceniul al V-lea al secolului al IV-lea d. Hr. In interiorul cavoului, de-a lungul peretilor de nord si sud, pe lungimea cavoului, au fost construite doua paturi-lavite destinate pentru asezarea celor decedati. Inventarul arheologic, desi saracacios - o moneda de mici dimensiuni, emisa intre anii 346-350, unguenatrii din sticla si opaite ceramice din secolul VI si inceputul secolului VII d. Hr., ofera repere cronologice pentru datarea intregului monument funerar. Concluziile arheologilor sunt acelea ca mormantul a fost construit in secolul al IV-lea, insa constructia de mici dimensiuni a fost utilizata pentru inmormantari cel putin trei secole, in acest sens dovada fiind materialul ceramic din secolele VI-VII d. Hr. In prezent, acest obiectiv important se afla in stare de conservare. Exista un proiect realizat de arhitectul Dan Dron care cuprinde constructia de protectie, climatizarea si amenajarea unui spatiu expozitional. Acesta este aprobat de Ministerul Culturii si Cultelor, avand toate avizele necesare pentru a putea fi pus in practica, insa in acest moment se lucreaza la proiectul de finantare. Se spera ca in viitor cavoul pictat hipogeu, dar si ansamblul rupestru de la Basarabi, sa poata intra in circuitului turistic, fiind vorba de monumente sacre care merita sa fie promovate peste hotare. Initiativa ambasadei SUA se inscrie in programul de sprijinire a unor actiuni cu caracter cultural.

Mirela STINGA

 

Sursa: Ziua de Constanta

.

08 Februarie 2007

Vizualizari: 2394

Voteaza:

Cavoul hipogeu ar putea fi reabilitat cu sprijinul Ambasadei SUA 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE