Centenarul Spiru Haret in Arhiepiscopia Ramnicului

Anul acesta se implinesc 100 de ani de la trecerea in eternitate a academicianului Spiru Haret, doctrinarul si practicianul miscarii reformatoare a instructiei, educatiei si culturii romanesti de la cumpana secolelor XIX–XX.

Cu acest prilej, Sala de festivitati a Colegiului National „Mircea cel Batran”, din municipiul Ramnicu Valcea, a gazduit miercuri, 15 februarie, dupa-amiaza, la 161 de ani de la nasterea marelui savant (1851) , manifestarea inaugurala a Programului „Centenarul Spiru Haret, 2012 – Anul Haretian, Cultural si Educational, in Valcea”, sub genericul „Modelul Haretian – Traditie si Modernitate in Educatie”.

Manifestarea a fost organizata de catre Inspectoratul Scolar Judetean Valcea, Arhiepiscopia Ramnicului si Forumul Cultural al Ramnicului, carora li s-au asociat Asociatia Seniorilor din Educatie, Stiinta si Cultura, Biblioteca Judeteana „Antim Ivireanul” Valcea, Colegiul National „Mircea cel Batran” Ramnicu Valcea, Seminarul Teologic „Sf. Nicolae” Ramnicu Valcea, Primaria, Scoala si Parohia Galicea si Ateneul Mesterul Manole.

In cadrul sedintei au fost prezentate programe educationale moderne oferite de Biserica, Scoala si Cultura – “triumviratul” haretismului.In cuvantul Preasfintitului Parinte Emilian Lovisteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Ramnicului, prezentat participantilor de catre Pr. Constantin Cirstea, Consilier Cultural al Eparhiei Ramnicului, inaltul ierarh a precizat:

„Este foarte important ca manifestarile dedicate Centenarului Spiru Haret (1912-2012) sunt organizate de institutiile spirituale, culturale si educationale ce stiu sa puna in valoare activitatea inaintasilor vrednici de pomenire.

Biserica si Scoala, doua institutii care au preocupari comune au fost slujite de Spiru Haret in dorinta de a cultiva fiinta neamului romanesc. Dragostea crestina a ilustrului-invatat Spiru Haret s-a manifestat in dorinta si lucrarea de luminare a poporului roman.

Conlucrarea lui ca ministru cu preotimea Bisericii noastre a dus la realizarea unor numeroase programe culturale-educationale in folosul satelor romanesti (si ma refer aici la infiintarea de scoli, biblioteci, cercuri culturale, coruri scolare si bisericesti, reviste, etc.). Aplecarea lui Spiru Haret spre patrimoniul spiritualitatii romanesti de la sate a redimensionat capacitatea creativa a poporului nostru cultivand dragostea de frumos, arta, educatie si sacralitate.

In spiritul acestor actiuni, si acum la implinirea a 100 de ani de la trecerea lui Spiru Haret in eternitate, slujitorii sfintelor altare valcene sunt chemati sa contribuie, alaturi de reprezentantii invatamantului scolar judetean si de institutiile culturale valcene, sa reinnoiasca in spirit creativ testamentul haretian.

Astfel, dupa cum este prevazut in programul cadrul al Centenarului Spiru Haret preotii, profesorii si elevii Seminarului Teologic „Sfantul Nicolae” vor evidentia in manifestarile spiritual-culturale-educationale din Arhiepiscopia Ramnicului personalitatea si activitatea lui Spiru Haret.

Prin organizarea de conferinte, simpozioane, mese rotunde si manifestari specifice anului haretian, nadajduim in publicarea a noi materiale stiintifice, educative si de legatura cu necesitatile contemporane”.

In deschiderea si la finalul evenimentului corul de copii „Vocea Topologului”, condus de Pr Prof. Ion Titu si Corala „Canticum” a Seminarul Teologic „Sf. Nicolae” Ramnicu-Valcea, dirijat de Prof. Gelu Stratulat au sustinut cate un recital de cantari religioase, patriotice si laice.

Programul „Centenarul Spiru Haret" isi propune, ca obiectiv fundamental, sa promoveze neoharetismul, haretismul in actualitate si in actiune, spiritul haretian intr-o abordare moderna si pragmatica, adaptata contextului actual. Contextualizarea va avea in vedere nu reintoarcerea la doctrina si practica reformatorului scolii si culturii romanesti de la inceputul veacului XX, ci filtrarea modelului formativ haretian in concordanta cu metodele si tehnicile moderne ale procesului educational, cu standardele europene ale societatii cunoasterii si educatiei permanente, proprii inceputului de secol XXI. Apostolatul cultural si educational de traditie haretiana, cultul misiunii si datoriei preotimii, cadrelor didactice, a intelectualitatii in genere, cu deosebire in mediul rural, in slujba binelui obstesc, asociate cu principiile eticii profesionale, responsabilitatii civice si voluntariatului social, constituie una din dimensiunile definitorii ale neoharetismului. in acest spirit sunt abordate toate componentele modelului haretian, armonizand traditia si modernitatea, mostenirea si creativitatea, intr-o noua miscare culturala si educationala in spatiul valcean, unul dintre cele mai productive si performante esantioane ale haretismului.

La inaugurare au fost prezenti Pr. Constantin Cirstea, Consilier Cultural al Arhiepiscopiei Ramnicului, Pr. Mihail Pretorian, Inspector al Biroului de Catehizare a Tineretului, Pr. Alin Nicolae Gherghinoiu, Protoiereu al Protoieriei Ramnicu-Valcea, preoti, profesori si elevi ai Seminarului Teologic „Sfantul Nicolae” din Ramnicu Valcea, reprezentanti ai institutiilor de invatamant si cultura, reprezentanti ai autoritatilor locale, preoti si profesori de religie. In cadrul manifestarii au fost prezentate proiectele si programele ce se vor desfasura in acest an, urmand ca la final sa apara o serie de studii ce vor reflecta „Anul Haretian” in Valcea.

Sursa: arhiram.ro

.

17 Februarie 2012

Vizualizari: 469

Voteaza:

Centenarul Spiru Haret in Arhiepiscopia Ramnicului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE