Cinstirea icoanei Maicii Domnului Siriaca

Icoana Maicii Domnului Siriaca, aflată la Mănăstirea Ghighiu de 60 ani, este izvor de vindecări pentru cei care se roagă cu credinţă, a spus Patriarhul Daniel în omilia rostită vineri în Paraclisul Reşedinţei Patriarhale.

„La această icoană mulţi s-au tămăduit de boli care omeneşte nu se puteau vindeca, multe femei au fost binecuvântate cu prunci sănătoşi după ani în care nu puteau zămisli şi mulţi dintre cei care s-au rugat cu lacrimi în faţa icoanei au fost izbăviţi de primejdii ori au avut mari bucurii şi împliniri”.

Icoana Maicii Domnului Siriacă a fost adusă la Ghighiu acum 60 ani

Înscrierea cinstirii icoanei Maicii Domnului Siriaca în calendarul Bisericii Ortodoxe Române a fost hotărâtă de Sfântul Sinod în şedinţa din 15 februarie 2018.

În omilia rostită cu prilejul sărbătorii Izvorului Tămăduirii, Patriarhul Daniel a făcut referire la minunea prin care această icoană a fost aşezată în biserica mare a mănăstirii.

Icoana Maicii Domnului – Siriaca, pictată pe lemn de santal, datează din secolul al șaisprezecelea și a fost adusă la Mănăstirea Ghighiu în 1958 de PS Vasile Samaha de Serghiopolis din Patriarhia Antiohiei şi a Întregului Orient.

Biserica mare se afla în lucrări de restaurare, fapt pentru care a fost depusă în paraclis. A stat acolo 34 ani, iar în 1992 Maica Domnului a descoperit în chip minunat Maicii Stareţe Pelaghia, pe când acesta se afla în pelerinaj la locurile sfinte, că trebuie să scoată icoana din paraclis şi să o mute în biserica mare zicându-i „Scoateţi mă de aici, am venit să ajut lumea”, a spus Preafericirea Sa.

Veche ctitorie, cu un istoric de peste două veacuri, Mănăstirea Ghighiu este unul dintre locașurile de rugăciune căutate adesea de pelerini veniți din toată țara.

Însuși actul oferirii icoanei Mănăstirii Ghighiu a constituit o minune, episcopul Vasile Samaha fiind îndemnat de Maica Domnului, în urma unor descoperiri cerești, să o aducă la această mănăstire. Datând din secolul al XVI-lea, icoana Maicii Domnului Siriaca fusese păstrată anterior, un timp îndelungat, în satul Bhamdoun din Liban, unde împodobea biserica având hramul Sfântul Gheorghe.

Gheorghe Anghel
Sursa:basilica.ro

13 Aprilie 2018

Vizualizari: 670

Voteaza:

Cinstirea icoanei Maicii Domnului Siriaca 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE