Cinstirea Voievodului Stefan la Manastirea Putna

Sfantul Voievod Stefan cel Mare este praznuit astazi in mod deosebit la Manastirea Putna din Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor, unde sute de credinciosi participa la slujba dupa ce au facut un pelerinaj pe zeci de kilometri ce s-a incheiat in aceasta dimineata la mormantul domnitorului sfant al Moldovei.

Putna, manastirea de suflet a Sfantului Stefan cel Mare si locul sau de odihna, este cercetata in fiecare an de sute de credinciosi in jurul datei de 2 iulie, randuita de Biserica Ortodoxa Romana din anul 1992 ca zi de praznuire a sa. Pe langa cinstirea sfantului savarsita prin slujbele din ajun si din ziua hramului, binecredinciosul voievod a fost comemorat prin mai multe festivitati militare si patriotice despre care ne-a vorbit parintele arhim. Melchisedec Velnic, staretul Manastirii Putna.

"Slujba de cinstire a Sfantului Voievod Stefan a inceput de ieri-seara, din ajun, de la ora 18:00, cu Vecernia si Litia, continuate cu Utrenia, adica cu randuiala Privegherii. Slujba a fost savarsita de Inaltpreasfintitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, inconjurat de un sobor de slujitori. Astazi sunt oficiate slujba Acatistului Sfantului Stefan cel Mare de la ora 7:30 si Sfanta Liturghie de la ora 9:30. La fel ca in fiecare an, dupa Sfanta Liturghie, coruri alcatuite din copii si adulti vor desfasura un program artistic dedicat sfantului voievod“, ne-a spus parintele staret.

La manifestarile de la Manastirea Putna participa si reprezentanti ai Armatei Romane, precum si autoritati locale si centrale. "Nu va lipsi anul acesta nici parada militara insotita de cantece ostasesti prin care soldatii vor da onorul cuvenit voievodului, aducandu-ne aminte de strajerii Mariei Sale. Programul se va incheia cu ceremonia depunerii de coroane la mormant din partea Prefecturii, Consiliului judetean, Primariei si a altor institutii civile din judetul Suceava“, a precizat parintele arhim. Melchisedec Velnic.

Astazi se implinesc 556 de ani de la inscaunarea ca domn al Moldovei, 509 ani de trecerea la cele vesnice a Sfantului Voievod Stefan cel Mare si 21 de ani de la trecerea sa in randul sfintilor.

Tot astazi isi sarbatoreste hramul si Parohia "Sfantul Voievod Stefan cel Mare“ din cartierul bucurestean Drumul Taberei, Protopopiatul I Capitala. Parintele paroh Sergiu Ristea ne-a spus ca Sfanta Liturghie este savarsita de un sobor de slujitori intr-un cort special amenajat, iar pentru credinciosii veniti la hram au fost pregatite peste 700 de pachete cu alimente. Parohia inchinata sfantului voievod a fost infiintata acum 3 ani, iar anul acesta Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a acordat binecuvantarea pentru inaltarea unei bisericute din lemn in care sa se oficieze sfintele slujbe.   

Pe 2 iulie este sarbatoare si la Manastirea Toflea din judetul Galati, care are hramurile "Sfintii Trei Ierarhi“ si "Sfantul Voievod Stefan cel Mare“. Numerosi credinciosi participa astazi la Sfanta Liturghie savarsita la aceasta manastire situata la granita dintre judetele Galati, Vrancea si Vaslui, manastire redeschisa la 18 decembrie 2010 prin purtarea de grija a Inaltpreasfintitului Casian, Arhiepiscopul Dunarii de Jos.

Sfantul Voievod Stefan cel Mare este, alaturi de sfintii voievozi romani, unul dintre ocrotitorii romanilor din Europa de Nord. In cadrul acestei eparhii tinere, la propunerea Preasfintitului Macarie, Episcopul ortodox roman al Europei de Nord, s-a infiintat un centru de tineret pus sub ocrotirea directa a Sfantului Stefan cel Mare, care are ca scop intarirea legaturilor dintre tinerii ortodocsi din cadrul eparhiei si semenii lor din Romania si din alte eparhii ortodoxe romanesti.

Astazi este hram si la Parohia "Binecredinciosul Voievod Stefan cel Mare si Sfant“ din Iasi.

Sursa: basilica.ro

Pe aceeaşi temă

02 Iulie 2013

Vizualizari: 295

Voteaza:

0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE